Kaakonkulmalla piilottelee etsijäänsä lähes neljäkymmentä geokätköä

– TÄSSÄ VAADITAAN paljon pitkäjänteisyyttä. Täälläkin jouduttiin käymään kolme kertaa, ennen kuin kätkö sitten lopulta löytyi, kertoo Harri Kuokka kaivaessaan

– TÄSSÄ VAADITAAN paljon pitkäjänteisyyttä. Täälläkin jouduttiin käymään kolme kertaa, ennen kuin kätkö sitten lopulta löytyi, kertoo Harri Kuokka kaivaessaan Klamilan Kummikirkon kivien kolosta esiin muovisen rasian.

Kannessa lukee isolla ”Tämä ei ole roska – Geokätkö”.

Geokätköily on liikunta- ja ulkoiluharrastamisen muoto, jossa ideana on etsiä maastoon piilotettuja kätköjä ja rekisteröidä omat löytönsä verkkopalveluun. Laji on suhteellisen uusi, sillä maailman ensimmäinen kätkö piilotettiin Yhdysvalloissa vuoden 2000 keväällä. Suomi sai ensimmäisen kätkönsä heti seuraavana syksynä.

Vuodesta 2005 lähtien kätköjen määrä ja lajin suosio ovat lähteneet jyrkkään nousuun, joka jatkuu vielä tänä päivänäkin. Uusia kätköjä perustetaan päivittäin ja tällä hetkellä Suomeen onkin piilotettu jo lähes 60 000 ja ympäri maailmaa yli 2,5 miljoonaa kätköä.

Viimeisen vuoden aikana loggauksia eli kätköjen löytömerkintöjä verkkokantaan on tehnyt reilu 50 000 suomalaista kätköilijää.

Kuokka epäilee lajin räjähdysmäisen suosion yhdeksi selittäjäksi älypuhelimien yleistymistä. Geokätköily onkin tiettyyn pisteeseen asti välineurheilua.

– Pelkällä kompassilla ei pärjää, vaan kyllä tämä vaatii laitteita, kuten GPS:n tai älypuhelimen, johon voi sitten ladata oman geokätköilyohjelman, hän huomauttaa.

Älypuhelimeen ladattava ilmainen ohjelma näyttää kätkön sijainnin ja etsijän välisen etäisyyden, sekä suunnan johon etsijän tulee kulkea. Perille päästyään etsijä voi löytää kätkön muutaman metrin säteeltä. Mikäli GPS-laite tai älypuhelin puuttuu, voi kätköilijä kuitenkin turvautua etukäteen verkkosivuilta tulostamaansa karttaan ja siitä erottuviin maamerkkeihin.

Uuden harrastajan tuleekin suunnata ja rekisteröityä ensimmäiseksi lajin verkkosivuille, joilta löytyvät kätköjen sijainnit ja tiedot. Ohjelmaa selaillessaan on usein mahdollista tutustua piilopaikan ja sen lähialueen historiaan. Etukäteen on hyvä perehtyä myös kätkön ja sen lähimaaston haastavuustietoihin, sillä vaikeimmat kätköt voivat vaatia löytyäkseen erityistä kalustoa, kuten kiipeilyvälineitä tai venettä.

Kun kätkö on paljastunut, voi kätköilijä rekisteröidä löytönsä verkkopalveluun, kommentoida sitä ja keskustella muiden harrastajien kanssa.

Ensikosketuksensa geokätköilyyn Harri Kuokka kertoo saaneensa kolmisen vuotta sitten, kun kyläilemään saapuneet lapsenlapset kaipasivat tekemistä.

– Silloin keksinkin, että lähdetäänpäs katsomaan geokätköä. Ja siitä lähtien ollaan niitä etsitty.

Viime vuosien aikana Kuokka on käynyt läpi 15 Virolahden alueelle piilotettua kätköä, minkä lisäksi muutama on löytynyt muiltakin paikkakunnilta. Kerran on kätköä metsästetty Virossakin saakka.

Suomen ladun syksyllä 2014 järjestämä geokätköilykoulutus keräsi Virojoelle parikymmentä innokasta kuuntelijaa.

– Tiedä sitten, kuinka moneen sieltä koulutuksesta innostus tarttui. Mutta uskoisin, että laji kiinnostaa näilläkin kulmilla, Kuokka pohtii.

Tänä päivänä Virolahden ja Miehikkälän alueelta löytyisi uuden harrastajan koluttaviksi jo liki neljäkymmentä kätköä.

Mitä kätkössä sitten on? Oma nimimerkki ja löytämispäivämäärä on tapana kirjoittaa kätköpurkista löytyvään logikirjaan, jonka lisäksi sisältä voi löytää vaihdettavissa olevia pikkuesineitä.

Toisinaan vastaan voi tulla jäljityskoodilla varustettu ”kulkija” eli pieni kolikko tai muu esine, jota on tarkoitus kierrättää kätköstä ja jopa maasta toiseen.

Niin kätköjen etsiminen kuin perustaminenkin kuuluvat jokamiehenoikeuksiin, mikä tekee lajin harrastamisesta mahdollista miltei kaikkialla syrjäisemmistä seuduista kaupunkikeskustoihin. Rekisteröityneenä käyttäjänä on siis myös mahdollista perustaa uusia kätköjä. Se on suunnitelmissa Kuokallakin.

– On minulla jo hyvä paikka mielessä, hän vihjaa.

Kevyttä liikuntaa sekä aivojumppaa yhdistelevä monipuolinen laji sopii Kuokan mukaan harrastukseksi kaiken ikäisille ja on oivallinen ulkoilumuoto.

– Tästä saa sen löytämisen ilon ja pääsee nauttimaan ulkoilusta. Metsässä samoaminen on aina mukavaa.

NIINA MAASKOLA

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka