0

Polku valittavana

Lukuvuosi kouluissa saatiin päätökseen viime lauantaina. Päivä koskettaa kymmeniätuhansia suomalaisia, jotka saivat päähänsä valkolakin tai käteensä todistuksen suoritetuista ammattiopinnoista. Nyt näillä nuorilla ihmisillä on edessään loppuelämän mittainen polku. Sen suunnan voi jokainen valita, mutta ei kaikkea sitä mitä matkan varrella eteen tulee.
Näistä ajatuksista muodostui myös Virolahden lukiosta ensimmäisten joukossa keväällä 1966 ylioppilaaksi kirjoittaneen Seppo Vuokon tervehdyspuhe. Hän kuvaili 50 vuoden kokemuksella sitä matkaa, joka nuorilla nyt on edessään. Samalla hän muistutti nimenomaan siitä, ettei kaikkea elämässä vastaan tulevaa voi etukäteen suunnitella, vaan monet sattumukset näyttelevät merkittävää roolia matkan varrella. Puolen vuosisadan perspektiivillä tuollaista voi jo hyvin sanoakin.
Virolahden lukion kevätjuhlaa vietettiin tänä vuonna lämpimissä tunnelmissa paitsi riemuylioppilaiden vierailun takia myös siksi, ettei tällä kerralla kukaan ole vaatimassa lukion lakkauttamista. Rehtori Auli Hyttinen muistuttikin, että pari vuotta sitten lukio-opetuksen järjestämislupahakemus odotti jo postitusta hänen työpöydällään, mutta se jäi lopulta tarpeettomana lähettämättä. Ainakaan toistaiseksi samanlaista pelkoa ei ole olemassa.
Hyttinen otti kantaa myös aika ajoin vellovaan keskusteluun ylioppilastutkinnon tarpeellisuudesta. Hän muistutti, että se on hyvä tapa mitata oppimisen tasoa ja olisi myös vaikeasti korvattavissa. Rehtorin mielestä liian paljon menetettäisiin, jos tutkinto lakkautettaisiin.
Kaikille uusille ylioppilaille ja ammattiin valmistuneille on syytä toivottaa mitä parhainta onnea!

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä