Jokien kunnostus parasta elvytystä

Urpalanjoen jälkeen Kaakon jokien elvyttämisessä on nyt vuorossa Virojoki ja etenkin sen yläjuoksu, jossa kunnostetaan erillisen hankkeen ja talkoiden voimin

KK

Urpalanjoen jälkeen Kaakon jokien elvyttämisessä on nyt vuorossa Virojoki ja etenkin sen yläjuoksu, jossa kunnostetaan erillisen hankkeen ja talkoiden voimin virtavesipaikkoja. Virojoki on monella tapaa potentiaalinen kohde palauttaa joen alkuperäinen – tai ainakin lähellä sitä oleva elinvoima. Joessa on muun muassa oma taimenkanta.

Kaakon jokitalkkari -nimisessä hankkeessa kunnostetaan yhdessä osakaskunnan kanssa virtavesipaikkoja välillä Purho–Virokoski. Alueelle on tarkoitus luoda uusia kutupaikkoja tuomalla jokeen sopivaa soraa ja kiviä, joiden turvin taimenen mäti pysyy hapekkaana ja kuoriutuvat poikaset pääsevät suojaan. Vastaavanlaista kutupaikkojen rakentamista toteutettiin takavuosina Urpalanjoella.

Virojoen yläjuoksulla tehtiin viime syksynä koekalastuksia, jonka tulokset olivat lupaavia. Hanketta vetävä iktyonomi Manu Vihtonen pitääkin jokea potentiaalisena taimenjokena, jossa kunnostusten myötä kalakantaa voitaisiin saada aikaa myöten myös alajuoksun puolella. Taimenten lisäksi kunnostustyöt voivat elvyttää jokirapukantaa.

Jokien elvyttäminen niin lähelle niiden alkuperäistä tilaansa kuin mahdollista on mitä parasta vesiensuojelua ja -hoitoa. Kun mukaan saadaan innostumaan sekä paikalliset asukkaat, kesäasukkaat kuin jokia patoavat voimalaitosyhtiöt, voi lopputuloksena olla merkittävä parannus luontaisen kalakannan palauttamiseksi vesistöihin.

Näiden erillishankkeiden päättymisen jälkeen on kuitenkin pidettävä huoli siitä, että työ jatkuu. Muussa tapauksessa edessä voi olla paluu entiseen, eikä hyväkään hanke tuota toivottuja tuloksia, kuten monin paikoin on nähty.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka