0

Miten saadaan nuoret mukaan?

Maanantaina julkistettu tilastoraportti kuntavaalitrendeistä kertoo karua kieltään siitä, kuinka vaaleihin osallistuminen ei juurikaan kiinnosta alle 25-vuotiaita nuoria. Edellisissä kuntavaaleissa syksyllä 2012 heistä kävi äänestämäsä vain 30 prosenttia, eli ei edes joka kolmas nuori.
Tilastoraportin julkistivat vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta ja akatemialehtori Sari Pikkala Åbo Akademista. Tutkimus on osa Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamaa Kuntavaalitutkimus 2017 -hanketta.
Yksin alle 25-vuotiaat eivät ole innottomia äänestämään. Kun mukaan otetaan ikäryhmä 25–34-vuotiaat, niin voidaan todeta, että nuoremmat polvet jättävät usein mieluiten äänestämättä. Jälkimmäisestä ikäryhmästä ääntään käytti viime vaaleissa vain noin 40 prosenttia kansalaisista.
Huoli nuorten passiivisuudesta tässä suhteessa ei ole uusi, mutta hyvinkin aiheellinen. Tutkijat nimittäin ovat todenneet, että yksin ikääntyminen ei lisää intoa osallistua vaaleihin. Kiteyttäen voisi sanoa: sen mitä nuorena ei opi, sitä ei vanhanakaan taida.
Viisastenkiveä on tässä asiassa yritetty etsiä kautta historian. Valitettavasti sellaista ei ole toistaiseksi löytynyt. Olisi kuitenkin vähintään miljoonan taalan innovaatio löytää jokin sellainen tekijä, joka houkuttelisi kaikki kynnelle kykenevät osallistumaan.
Ensi keskiviikkona alkava ennakkoäänestys ja sen kautta siirtyminen kohti vaalipäivää 9. huhtikuuta ovat tärkeitä virstanpylväitä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kuntapäättäjiksi valitaan nyt ne ihmiset, jotka ovat mukana tekemässä historian suurinta kunta-alan remonttia. Tehtävä ei ole vähäinen.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä