Sotek lähtee Virojoelta loppuvuoden aikana

MUUN MUASSA kehitysvammaisille, pitkäaikaistyöttömille ja mielenterveyskuntoutujille erilaisia työllistäviä palveluja tuottava Sotek-säätiö lopettaa kaiken toimintansa Virojoella vuoden loppuun mennessä. Toimitusjohtaja Raimo Korjuksen mukaan vetäytymisen syy on yksiselitteisesti tappiollinen toiminta.
– Viime vuonna teimme Virojoella 30 000 euroa miinusta ja sellaista tappiota säätiö ei yksinkertaisesti kestä, Korjus korostaa.
Tappion taustalla on taas se, ettei kunnilta tule enää sosiaalipuolen tilauksia kuten aiempina vuosina.
– Kuntatilausten määrä on vähentynyt merkittävästi. Meillä on muuta toimintaa, kuten Matkahuollon palvelut, kahvila ja Goodwill-myymälä, mutta ne ovat ikään kuin lillukanvarsia koko toiminnassa, eikä niillä pystytä paikkaamaan kuntatilausten jättämää aukkoa, Korjus selittää.

Sotek-säätiö omistaa osan Virojoen linja-autoaseman kiinteistöstä. Käytännössä säätiön omistuksessa ovat entiset Kelan tilat ja Matkahuollon kahvio- ja myymälätila.
Loput tarvitsemistaan tiloista säätiö on vuokrannut muilta kiinteistönomistajilta.
– Vuokrasopimukset irtisanotaan sitä mukaa kuin mahdollista, viimeiset päättyvät syyskuussa. Omat tilamme aiotaan myydä tai vuokrata, Raimo Korjus suunnittelee.
Kiinteistöä hallinnoiva KOy Virolahden linja-autoasema haluaa saada tilat mahdollisuuksien mukaan uuteen käyttöön.
Tärkeää on myös löytää Matkahuollon palveluille uusi tuottaja, joka voisi ehkä pitää kahviotakin avoinna.
– Kahviosta ei vielä ole tietoa, mutta Matkahuollon osalta olemme keskustelleet asiasta Rajapajan kanssa ja sieltä suunnalta on kerrottu kiinnostuksesta asiaa kohtaan, sanoo kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Kaakon kaksikon sosiaali- ja terveysjohtaja Marjo Seuri pitää Sotekin lähtöä harmillisena, mutta samalla hän muistuttaa, että tilanne on muuttunut niistä ajoista, jolloin säätiö perustettiin.
– Sotek on keskittynyt etupäässä kehitysvammaisten työ- ja kuntoutuspalvelujen järjestämiseen, mutta kehitysvammaisten määrä alueella on vähentynyt oleellisesti. Monet kehitysvammaiset opiskelevat nykyisin myös ammatin itselleen ja sijoittuvat normaalisti työelämään, joten siinäkin mielessä tarve on vähentynyt. Kuntatilauksia ei ole vähennetty millään tavalla tietoisesti, mutta ne ovat vähentyneet siitä syystä, ettei tarvetta enää ole samalla tavalla kuin ennen, Seuri painottaa.
– Sinänsä Sotekin lähtö on harmillista, sillä se on ollut hyvä toimija Virojoen päässä.
Kehitysvammaisille ja muille Sotekin toiminnassa mukana oleville etsitään nyt uusia mahdollisuuksia.
– Jokaiselle heistä etsitään uusi ratkaisu, Seuri painottaa.

Virojoen alueen hoitamisesta ei ole vielä lopullisia suunnitelmia, mutta ajatuksia kuitenkin.
– Sitä on alustavasti suunniteltu, että Miehikkälän työpajan toiminta laajennettaisiin nyt Virojoelle. Mitään päätöksiä ei kuitenkaan vielä ole, Seuri toteaa.
Sotek-säätiö perustettiin vuonna 2014 jatkamaan entisen erityishuoltopiirin toimintaa.
– Olemme olleet talossa siitä lähtien kun se rakennettiin vuonna 1988. Aluksi toiminta oli erityishuoltopiirin kuntayhtymän ylläpitämää ja sitten säätiön perustamisen jälkeen meidän toimintaamme. Ensi vuonna olisi siis tullut 30 vuotta täyteen, Raimo Korjus sanoo.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Sopisiko Salpalinja itsenäisyyden monumentiksi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä