Hapanvellijuhlassa kunnioitettiin kotiseutua

VIROLAHTI-VIIKON tapahtumat päätettiin jälleen juhlallisesti, kun perinteistä hapanvellijuhlaa vietettiin Klamilan kalasatamassa sunnuntaina.
Klamilan Martat olivat tarttuneet kauhanvarteen ja tarjoilivat jo melko lailla vakiintuneen 300 litran verran hapanvelliä paikalle saapuneille herkkusuille sekä tietysti halukkaille matkaan mukaan.
Hapanvelli maistui erinomaisesti myös Niko Pirskaselle ja Jere Tulkille. Virojoelta saapuneille pojille herkku on tuttu, sillä sitä tarjoillaan koulussa.
Tervehdyspuheenvuorossaan Virolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sisko Ukkola-Paronen mainitsikin hapanvelliin totuttautumisen alkavan viimeistään kouluiässä kouluruokailun ansiosta.

Ohjelmaan sisältyi taarastin ja vuoden kesävirolahtelaisen valinta, kuten perinteisiin kuuluu. Taarastiksi valittiin Klamilan kyläyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Heikki Lommi.
Juhlan juontaja Suvi Pousi ihmetteli, että kun Lommi on onnistunut menestyksekkäästi kaikessa mihin on ryhtynyt, onko mitään mikä häneltä ei onnistuisi.
– Vellin keitto ja puheiden pitäminen, Lommi vastasi ykskantaan.
– Kiitän Virolahden kuntaa ja etenkin Sari Rasia, sekä tietenkin äänestäjiä. Hyvää kesää kaikille, hän kuitenkin jatkoi.
Vuoden kesävirolahtelaisen tittelin sai emeritusprofessori Erkki Tomppo, joka on tehnyt elämäntyönsä muun muassa metsän inventointimenetelmien tutkimuksen parissa.
Valinnan julkisti Virolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Vappu Kuokka, joka puheessaan mainitsi Tompon meriittinä myös hänen saamansa ruotsalaisen Marcus Wallenberg -palkinnon. Tomppo vastaanotti palkinnon 20 vuotta sitten Metsätieteen aikakauskirjastaan.
Kattilaisilta kotoisin oleva Tomppo lähti aikanaan Haminaan oppikouluun, josta matka jatkui tutkimustyön innoittamana Helsinkiin.
Hän kiitteli puheessaan virolahtelaisten panosta maailmalla.
– Virolahti on aina ollut altis sivistys- ja kulttuurivaikutteille. Täältä on lähtöisin lukematon määrä merkittäviä henkilöitä niin tieteen, musiikin kuin urheilun saralla.

Juhlapuheen tänä vuonna pitivät pienpanimo Takatalo & Tompurin Juha Kokkala ja Mikko Suur-Uski. He ovat paluumuuttajia, jotka arvostavat virolahtelaisuuttaan.
– En tiedä, oliko se kotiseuturakkaus tai ehkä hapanvelli, joka toi tänne takaisin. Enkä olisi uskonut, että joskus pitäisin juhlapuheen hapanvellijuhlassa, Suur-Uski sanoi.
Heidän tavoitteensa on tuoda kotiseutuaan tutuksi myös yritystoimintansa avulla.
– Moni ei tiedä, missä Virolahti sijaitsee. Yritämme nostaa seutukuntaa esille ylpeästi kertomalla, että olutta pannaan Virolahden puhtaasta vedestä ja viljoista, Suur-Uski kehaisi.

Tilaisuuteen toi myös Ahti terveisensä. Hän saapui juhla-alueelle kirkkoveneellä, kunnioittaen samalla Klamilan Vedon saavuttamaa 29. sijaa juuri kisatuissa Sulkavan Suursouduissa.
Suvi Pousi kertoi kalastajien olleen huolissaan saaliista, ja kysyikin Ahdilta, miten kalansaaliin laita mahtaa olla.
– Kyllä kalaa tulee, viimeistään silakkamarkkinoille, Ahti lupasi.
Ohjelmassa kuultiin lisäksi Anne Parosen runonlausuntaa sekä musiikkia ja yhteislaulua, jonka esilaulajana toimi Markku Malmi. Säestyksestä ja musiikkiesityksistä vastasi Iida-Mari Takanen, joka taituroi haitarillaan kappaleet Metsäkukkia ja Rantakoivun alla.
Juhla huipentui komeasti, kun koko yleisö kajautti seisten ilmoille Kymenlaakson laulun.

Jaana Hallikainen

Viikon kysymys

Onko verotusta varaa kiristää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä