Vapaapalokunnat paljon vartijoina

Virojoen VPK:n 120-vuotishistoriikki on mielenkiintoista luettavaa. Se avaa näkymän siihen, mitä kaikkea vapaapalokunnat nykyisin tekevät.
Palokuntalaiset hoitavat tulipalot, onnettomuudet, ihmisten ja eläinten pelastamisen, moninaisten vahinkojen torjunnan, jopa liikenteen tukkeeksi kaatuneiden puiden raivauksen. Palokuntalaiset ehtivät nopeasti apuun, jos joku saa sairauskohtauksen.
Virojoen VPK:ssa on 73 vapaaehtoista palokuntalaista, hälytysosastosta ja ensivasteesta nuoriso-osastoon ja naisosastoon. Historiikista käy ilmi, että naisosastollakin on oma hälytysvalmiutensa. Jos tulipalon sammutus kestää pitkään tai myrsky aiheuttaa hälytyksen toisensa perään, myös ruokahuollon pitää toimia nopeasti ja tehokkaasti.
VPK-toimintaan sitoutuneet harrastajat hoitavat yhteiskunnan heille määräämät tehtävät yhä tarkemmin määritellyillä tavoilla ja aikatauluilla. Tarvitaan jatkuvaa kouluttautumista ja monipuolista ammattitaitoa, jotta laaja tehtävien kirjo pystytään hoitamaan.
Suomessa ei ole pelastustoimen lisäksi muita toimialoja, joissa viranomaistehtävien hoito on yhtä laajasti vapaaehtoisten varassa.
Maakuntauudistuksen myötä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille, näillä näkymin vuonna 2020. Kymenlaakson pelastuslaitoksen johtaja Vesa Parkko ei odota suuria mullistuksia, sillä pelastuslaitos on jo valmiiksi maakunnan kokoinen.
Sopii toivoa, että tuleva maakuntahallinto takaa sopimuspalokunnilleen hyvät toimintaedellytykset ja riittävät resurssit. Se on paras tae siitä, että vapaaehtoisilla harrastajilla riittää intoa hoitaa viranomaisten määräämät tehtävät tulevaisuudessakin.

Viikon kysymys

Onko verotusta varaa kiristää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä