Ravustuskausi käynnistyy verkkaisesti

Ravustuskausi alkaa vajaan viikon kuluttua perjantaina 21. heinäkuuta tasan kello 12. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan parhaat saaliit saadaan viileän alkukesän vuoksi tavanomaista myöhemmin. Rapusaaliista odotetaan kuitenkin hyvää, sillä viime kaudelta vesiin jäi tavallista enemmän pyyntikokoisia sekä tänä kesänä pyyntikokoon kasvavia rapuja.
Rapuasiantuntijat arvioivat, että parhaat rapusaaliit saadaan tänä kesänä noin kaksi viikkoa tavanomaista myöhemmin. Naaraita saadaan runsaasti vasta elokuun puolella niiden vaihdettua kuorensa. Suurissa, hitaasti lämmenneissä järvissä myös koiraat voivat olla heikosti pyydettävissä kauden alkaessa.
Jokiravunpoikasten kuoriutuminen voi ajoittua jopa kaksi–kolme viikkoa myöhemmäksi kuin täpläravun poikasten, joten jokirapujen paras pyyntikausi alkanee hieman myöhemmin kuin täplärapujen vastaava.

Kalastuslain myötä ainoastaan ELY-keskukseen rekisteröityneet kaupalliset kalastajat saavat myydä rapusaaliita. Rekisteröitymistä ei tosin vaadita, jos ravustaja myy ravustuskauden aikana korkeintaan 300 rapua suoraan kuluttajille.
Täpläravun istutukset ovat kiellettyjä. Kielto koskee kaikkia istutuksia, myös sellaisia, jotka tehdään vesistöihin, joissa jo on täplärapuja. Kielto liittyy vieraslajien haittojen ehkäisyyn ja suomalaisen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Samalla rajoitetaan rapuruton leviämistä täpläravun mukana.
Luonnonvarakeskus muistuttaakin, että rapuruton kanssa on oltava erityisen tarkkana.
– Vesistöstä toiseen liikkuvan on huolehdittava kalastus- ja ravustusvälineiden huolellisesta desinfioinnista. Lisäksi on muistettava, että rapuja saa säilyttää sumpuissa tai muissa vastaavissa laitteissa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty.
Rapurutto on tuhoisa jokirapukannoille ja haitallinen tai tuhoisa täplärapukannoille.

Viikon kysymys

Onko verotusta varaa kiristää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä