0

Evakuointi oli valtava operaatio

Evakkomatkalaisten kunniaksi paljastettu Lähtöasema-muistomerkki on hieno muistutus siitä, että kaikki kaakonkulmalaisetkin joutuivat lähtemään evakkoon kesällä 1944, monet jo toista tai jopa kolmatta kertaa.
Pitkälle matkalle tuntemattomaan määränpäähän lähdettäessä ei ollut tietoa sen enempää pääteasemasta kuin siitäkään, pääseekö koskaan palaamaan kotiin.
Suurin osa Miehikkälän, Virolahden ja Ylämaan evakoista pääsi kotiin, mutta Virolahden itäisten kylien evakot eivät päässeet. Noin 1900 virolahtelaista joutui aloittamaan elämänsä alusta jossain muualla. Se oli lähes neljäsosa Virolahden asukkaista, valtava luku noin 8000 asukkaan kunnassa.
Evakkomatkalle lähtö ei ollut yhtään helpompaa niille, joilla se kesti vain muutaman kuukauden. Rankka matka jonnekin tuntemattomaan kesti viikkoja. Epätietoisuus tulevasta sekä kodin ja omaisten kohtalosta painoivat mieltä.
Jatkosodan lopussa luovutetuilta alueilta evakuoitiin lopullisesti noin 430 000 ihmistä. Mittakaava on helpompi ymmärtää, jos sitä vertaa lähiympäristöön, vaikka täällä pääosin päästiin takaisin kotiin. Miehikkälästä evakuoitiin muutamassa päivässä noin 4500 ihmistä ja lähes saman verran kotieläimiä. Virolahdella evakkoon joutui yli 7000 ihmistä, Ylämaalla 3300.
Pääteasemat olivat pääosin Varsinais-Suomen pienissä kunnissa. Esimerkiksi Paimion 5000 asukkaan kunnassa piti muutaman viikon aikana löytää majapaikka 7000 evakolle.
Voi vain kuvitella, miten valtava operaatio yksistään kaakonkulmalaisten evakuointi oli.

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä