0

Kiireetön kesä

Kesällä tulisi olla jouten, vailla aikatauluja ja kiireitä ainakin hetkittäin. Joutenolo ei ole laiskottelua; se voi olla hyvinkin aktiivinen tunnetila, jossa lohkaistaan aikaa ajattelulle tai antoisalle lukuhetkelle.
Mikäli luet tai vietät kiireettömän hetken läheistesi kanssa olet tehnyt pitkälle kantavan arvovalinnan. Lukeminen pohdiskelun lomassa voisi antaa rikastuttavan kokemuksen, mitä luova päähänpisto (inspiraatio) ja visio tulevasta saa aikaan.
Esimerkiksi Jules Verne (1828–1905) kirjoitti sähköstä, torpedoista ja sukellusveneistä paljon ennen niiden keksimistä, hänellä olivat visiot hallussaan. Hän kirjoitti kuumatkasta ja monesta muustakin jo reilut 100 vuotta ennen niiden toteutumista.
Mitä me voimmekaan löytää kiireettömistä hetkistä itsemme kanssa?

Joutenolo on kasvattava hetki. Silloin voit lukea tai ajatella ja jäsentää tilannekuvaasi. Visiot kirkastuvat ja ajatukset selkiintyvät. Asiat löytävät paikkansa.
Sille, joka nämä hetket järjestää itselleen sopivin välein, on elämänpolku vaivattomampaa kulkea. Seesteinen mieli on hyvä kaveri. Tunteet syvenevät, havainnot tarkentuvat, vaistot herkistyvät, oivallukset kypsyvät, asioiden mittasuhteet asettuvat kohdalleen ja tulee höveli olo.
Kyky katsoa asioita laajemmin ja kauempaa tuo lisää ymmärrystä arkeen. Mieltä jäytäneet toissijaiset asiat pienenevät; aidot läheiset ja tärkeät jutut venyvät oikeisiin mittoihinsa. Arvojärjestys ja mittasuhteet loksahtelevat kohdalleen. Tilannekuva selkeytyy.
Luova joutenolo voittaa kirkkaasti monet kesäiset puuhat, kuten porkkanan harvennuksen tai juolavehnän nyppimisen kasvimaasta.

Eino Leinon runon, Väinämöisen laulu, sanat puhuvat samasta asiasta: ”Kyntää, kylvää, korjata kokoon, levätä vihdoin rauhassa raatamisestaan.”
Kun oikein nautinnollisesti on vain aloillaan – on jouten, lukee, ajattelee ja antaa mielikuvituksen lentää, kehkeytyy sisuksiin sellainen energialataus, että jaksaa taas istua kokouksissa, lukea taseita, laskelmia ja pöytäkirjoja sekä etsiä soveliaita päätöksiä poliittisten jaaritusten ja salaliittoteorioitten lomassa.
Mieli pulppuaa positiivisia ideoita, tilannekuva kirkastuu. Kiireetön joutenolo on upea voimaannuttava retki myönteiseen tulevaisuuteen.

Hyvää kesää ja kiireettömiä hetkiä

Markku J. Forss

Kirjoittaja on Miehikkälän eläkkeellä oleva kunnanjohtaja.

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...