Salpalinja kiinnostaa

Tupa täynnä väkeä ja mielenkiintoisia luentoja. Samalla uuttakin tutkittua tietoa. Siinä olivat ainekset, joista Miehikkälän Salpalinja-museon juhlaseminaari rakentui viime sunnuntaina. Seminaari oli jälleen kerran mainio osoitus siitä, että Salpalinjaan liittyvät asiat kiinnostavat kaakonkulmalaisia.
Viime viikkoina Salpalinjasta on jälleen puhuttu enemmän kuin aikoihin. E18-moottoritielle rakennettu maisemakaide juuri linjan ylityskohdassa näki päivänvalon pari viikkoa sitten. Sen jälkeen Kymen Sanomat kirjoitti laajasti Salpapolun kehittämissuunnitelmista ja nyt oli vuorossa Salpalinja-museon 30-vuotisjuhlaseminaari. Kaakonkulmalla tietenkin odotellaan vielä sitä, nimetäänkö koko 900 kilometrin ja itäisen Suomen halkaiseva linja itsenäisyyden monumentiksi.
Luulisi, että viime vuosina tarkkaan inventoidun ja perusteellisesti tutkitun massiivisen puolustuslinnoitteen vaiheista tiedettäisiin jo kaikki mahdollinen, mutta niin ei vain näytä olevan. Esimerkiksi sunnuntaina tutkija John Lagerstedt toi esille, että päämajassa keskusteltiin syksyllä 1946 mahdollisuudesta purkaa koko Salpalinja. Tieto oli kuulijoille täysin uusi.
Asiaan ei liity mitään poliittista dramatiikkaa, vaan kysymys oli siitä, että linja taisteluhautoineen, kiviesteineen ja monine linnoituslaitteineen oli pahasti viljelijöiden ja asutuksen tiellä, ja linjaa hallinnoinneella maalinnoitusten hoitotoimistolla ei ollut resursseja raivata näitä kohteita. Hanke kariutui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Ja syy siihen oli hinta.
Tämä on hyvä esimerkki siitä, että arkistojen kätköistä voi edelleen löytyä sellaista, jonka takia tutkimustyötä kannattaa jatkaa.

Viikon kysymys

Pitäisikö Miehikkälän vanha paloasema säilyttää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä