0

Salpalinja pitää nostaa Euroopan tietoisuuteen

Eduskunnan kansalaisinfossa pidettiin viime viikolla Salpalinjan perinneyhdistyksen tilaisuus.
Puhemies Maria Lohela oli käynyt kesällä Miehikkälässä ja tykästynyt saamaansa erinomaiseen opastukseen Salpalinja-museolla. Hän halusi kuulla lisää, ja kutsui aiheesta kiinnostuneet kansalaisetkin mukaan. Kiinnostuneita olikin tuvan täydeltä. Viimeisinä saapuneet joutuivat seisomaan.
Aluksi Jussi Huttunen esitteli lyhyesti uuden tuottamansa filmin ”Suomen salpa” tästä Suomen kaikkien aikojen suurimmasta työmaasta. Yleiseen kysymykseen filmin esittämisestä Huttunen kertoi seuraavan esityksen olevan Pietarsaaressa. Toivottavasti saamme nähdä sen vielä myös tv:stä.
Salpalinjan historiasta ja sen merkityksestä kertoi eläkkeellä oleva kenraali Heikki Koskelo. Hän oli vastuussa Salpalinjasta ja sen hoidosta kun sitä pidettiin toimintakunnossa 1970-luvulle saakka. Koskelon mukaan Salpalinja on toiminut erinomaisena pelotteena varsinaisen Mannerheim-linjan jälkeen.
Sen betoni on valumenetelmänsä ansiosta erityisen vahvaa ja vahvenee jatkuvasti edelleenkin. Salpalinja ei koskaan joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Stalin nimittäin katsoi parhaaksi vetäytyä jatkosodassa Suomen rintamalta, koska Berliini piti vallata.
Rauhanteon jälkeen valvontakomissio halusi Suomeen saavuttuaan ensimmäiseksi Salpalinjan piirustukset, jotta linja voitaisiin hävittää. Liittoutuneet eivät kuitenkaan antaneet lupaa räjäyttämiseen, koska katsoivat sen mahdollisesti olevan myöhemmin tarpeellinen.

Perinneyhdistyksen toiveena on ollut muodostaa Salpalinjasta Suomen itsenäisyyden monumentti. Suomi 100 -järjestelykomitealla ei ollut valtuutta toteuttaa tätä toivetta juhlavuotemme puitteissa. Kannattaa siis painaa päälle ja esittää toive oikealle taholle.
Salpalinja on lähes täysin tuntematon turisteille. Minulle tämä valkeni, kun isännöin tärkeää EU-vierasta Brysselistä tehtävänäni esittää ensikertalaiselle Suomen luonnon helmiä.
Kävimme kansallispuistojen, lintusoiden ja tuntureiden ohella myös perin vaatimattomassa, mutta turisteille kunnostetussa Salpalinjan bunkkerissa muistaakseni Sallassa. Vieraani lähtiessä kysyin, mikä oli hienoin kokemus Suomesta: ”Salpalinja, koska tämä osa Euroopan historiaa oli minulle täysin tuntematon”.
Luonto jäi toiseksi.

SEPPO VUOLANTO

Viikon kysymys

Aiotko osallistua kansalaisopiston kursseille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...