1

Linnoituspataljoona 3 oli rintamavastuussa

Kaakonkulma raportoi 9.11.2017 mielenkiintoisesta lukijakilpailusta.
Sekä kilpailun aihevalinta että raportointi ansaitsevat kiitokset. Jäin kuitenkin pohtimaan Linnoituspataljoona 3:n muistomerkkiin liittyvän kuvauksen viimeistä virkettä: ”Jatkosodan aikana raskaasti aseistetun pataljoonan sotilaat taistelivat pääasiassa varmistusjoukkoina eturintaman takana eri puolilla Kannasta, ja kotiutettiin sodan päätyttyä Imatralta.”
Pataljoonan alkuvaiheet: Miehikkälän puolustus, Ylämaan taistelut, Teikarin valtaus ja rannikon varmistukset Koivistolla, Vammelsuussa, Tyrisevällä ja Terijoella, ehkä solahtavat tuon kuvauksen sisälle.
Pataljoona oli kuitenkin rintamavastuussa omalla lohkollaan Rajajoella 17.8.–18.11.1942 sekä taas lyhyen reservijakson jälkeen 4.1.1943–15.4.1944 rintamavastuussa Valkeasaaressa.
Tätä vaihetta seurasi kuvaukseen soveltuva jakso ensin rannikon varmistuksessa Terijoella ja sen jälkeen 25.5.1944 alkaen VT-linjalla III Armeijakunnan alueella kenttävarustustöissä ja runkomiehityksenä.
Sieltä Linnoituspataljoona 3 siirtyi 17.6.1944 19. Prikaatille alistettuna Taipaleeseen, missä se oli rintamavastuussa omalla lohkollaan sodan loppuun saakka.

Jatkosodan YH:ssa perustettiin 15 linnoituspataljoonaa, jotka pääosin lakkautettiin 1941 lopulla tai 1942 alussa. Myöhemmin Salpalinjaksi nimitetyn pääpuolustuslinjan eteläiselle osalle, Suomenlahdesta Kivijärveen, perustettiin rannikolta lukien linnoituspataljoonat 4, 3 ja 5. Vain nämä linnoituspataljoonat taistelivat sodan loppuun saakka, tosin Linnoituspataljoona 5 yhdistettiin tappioiden takia kesällä 1944 Linnoituspataljoona 4:ään.

Osmo Kimmo

Viikon kysymys

Tulivatko kesäkelit liian aikaisin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä