Miehikkälän museotoimi sai suuren lahjoituksen

PROFESSORI Yrjö Varpio on lahjoittanut Miehikkälän museotoimelle mittavan arkistokokoelman, joka sisältää muun muassa Miehikkälään liittyviä valokuvia ja litteroituja haastatteluja vuosikymmenien ajalta.
Yksistään valokuvia kokoelmassa on yli tuhat kappaletta.
– Niitä on kertynyt pikkuhiljaa vuosien varrella kirjahankkeiden myötä ja muutenkin, kun minulla on ollut periaatteena, että säilytän kaiken ylimääräisenkin aineiston, Varpio selvittää arkistojensa karttumista.
Valokuvakokoelma on digitoitu, ja siihen liittyy noin 100-sivuinen selvitys henkilöistä, joita kuvissa on.
– Kokoelmassa on esimerkiksi paljon koulukuvia 1930-luvulta alkaen, kun isoisäni ja äitini olivat opettajia. Niihinkin on saatu selvitettyä kaikkien oppilaiden nimet, Varpio kertoo.

Suur-Miehikkälästä kotoisin oleva Yrjö Varpio on kirjoittanut kolme Miehikkälään liittyvää kirjaa, joista vuonna 1974 ilmestynyt Vanhaa Miehikkälää on edelleen Miehikkälän ainoa kuntahistoriikkiteos.
Vuonna 1992 Varpio kirjoitti muistelmateoksen Opettaja, joka kertoo hänen isoisänsä Emil Holmströmin elämästä. Vuonna 2011 ilmestyi Suur-Miehikkälän Kilpi ry:n historiikki Talo ja kenttä, jossa kerrotaan urheiluseuran historian lisäksi myös laajemmin Suur-Miehikkälän kylän elämästä.
– Kirjoja varten olen haastatellut aika paljon paikallisia ihmisiä, jopa 1800-luvun puolella syntyneitä. Kaikki nämä ihmiset ovat jo kuolleita, Varpio toteaa.
Arkistossa on litteroinnit kirjoja varten tehdyistä haastatteluista. Vanhimmat haastattelut on tehty eri puolilla Miehikkälää 1970-luvun alussa, jolloin Varpio kirjoitti Vanhaa Miehikkälää -teosta.
Lisäksi lahjoitukseen sisältyy aineistoa, jonka Varpio kokosi vuonna 2015 ilmestyneessä Kirjeitä sodasta -teoksessa julkaistua artikkelia varten.
– Mustalammen vankileiristä kertova artikkeli perustui inkeriläisen tytön ja ylämaalaisen opettajan kirjeenvaihtoon. Arkistossa on laajempia tietoja kirjeistä, joissa kuvaillaan hyvin tarkasti leirin elämää, Varpio kertoo.

Varpion mielestä on luonnollista, että Miehikkälää koskeva arkistoaineisto on käytettävissä nimenomaan Miehikkälässä.
– Näin esimerkiksi sukututkimuksesta ja paikallishistoriasta kiinnostaneet voivat tutustua siihen. Mielestäni on tavattoman tärkeää, että ihmiset saavat tietoa oman lähiympäristönsä historiasta ja siitä, miten heidät omat isänsä ja äitinsä ovat aikanaan eläneet.
Lahjoitettu aineisto onkin tietyin rajoituksinkaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä, ja siihen pääsee tutustumaan Miehikkälän museon toimistolla ottamalla yhteyttä museon tietopalveluun.
– Esimerkiksi kuvien julkaisun suhteen on tietysti olemassa yleiset arkistoja koskevat säännöt, mutta omasta puolestani kaikkea aineistoa saa käyttää vapaasti, Varpio sanoo.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Kuuluuko hautausmaakäynti jouluusi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä