Vain ääni ratkaisee vaaleissakin

Kaikki gallupit ja muut mielipidemittaukset kertovat tällä hetkellä, että istuva presidentti Sauli Niinistö ratsastaa kahden ja puolen viikon kuluttua pidettävissä vaaleissa ylivoimaiseen voittoon. Vaalit ovat kuitenkin aina vaalit, sitä ei pidä unohtaa.
Presidentinvaalien ennakkoasetelmat ovat säilyneet koko syksyn ja nyt tammikuun alun lähes ennallaan. Viimeisimmät mielipidemittaukset ennakoivat Niinistölle noin 72 prosentin kannatusta. Muut tulevat kaukana perässä.
Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan Niinistön kannatus hupenee vielä jonkin verran, mutta säilyy kuitenkin niin suurena, että hänet valitaan jo ensimmäisellä kierroksella uudelle kuusivuotiskaudelle.
Niin, ellei sitten tapahdu jotakin eriskummallista. On muistettava, että vaaleissa on monta muuttujaa ja aina voi eteen tulla jotakin sellaista, mikä notkahduttaa selvän ennakkosuosikin kannatuksen. Ja jos toiselle kierrokselle mennään, koko vaaliasetelma voi muuttua yllättäen kovin toisenlaiseksi.
Niinistön pahin vihollinen onkin Niinistö itse. Hänen kannatuksensa on niin vahva, että se saattaa syödä rutkasti äänestysintoa. Monet ajattelevat, ettei kannata käydä äänestämässä, kun hänet valitaan joka tapauksessa. Se, jos mikä sataa samalla muiden ehdokkaiden laariin.
Ja jos joku muista ehdokkaista pystyy vielä loppumetreillä repäisemään eroa seuraaviin, voi hän toisella kierroksella olla vahvoilla. Vaaleissa jossittelu ei ole turhaa, sillä niitä ei koskaan voiteta etukäteen. Vain ääni ratkaisee. Siksi ei ole todellakaan yhdentekevää, käydäkö äänestämässä vai ei. Se on meille suomalaisille iso etuoikeus, mutta myös velvollisuus.

Viikon kysymys

Kuuluuko hautausmaakäynti jouluusi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä