Pyterlahteen nousee ilmavalvontatornin kopio

PYTERLAHDEN Kulttuurikyläyhdistys ry tempaisee talven ja kevään aikana, kun se rakentaa talkoilla Siipioravanvuorelle uuden ilmavalvontatornin, jonka malli on sodanaikainen samalla alueella sijainnut torni.
– Ihan samaan paikkaan se ei tule, vaan on vajaat sata metriä siitä koilliseen, sanoo Siipioravanvuoren maa-alueen omistava Jarmo Peltola, jonka suostumuksen puitteissa tornin rakentaminen onnistuu.
Tornin rakentamista varten on perustettu erityinen hanke, jonka puitteissa myös siihen tarvittavaa rahoitusta haetaan kehittämisyhdistys Sepran kautta. Tornin kokonaiskustannukset ovat arviolta noin 41 000 euroa, josta tukien osuus on 70 prosenttia. Loppuosa on yksityistä rahoitusta, joka käytännössä koostuu talkootyöstä.
Kulttuurikyläyhdistyksen lisäksi tornihankkeessa ovat mukana yhteistyökumppaneina Mopokerho El Reinos, Kisa-osasto, Ainot, Kaakonkulman Reserviläiset, Kaakon Luonto ja kulttuuri ry sekä tietenkin Virolahden kunta.
Hankkeen tavoitteena on nostaa esille paikallista sotahistoriaa, mutta samalla tarjotaan mahdollisuus vahvistaa Virolahden matkailua uudella kohteella, ja vieläpä erityisesti luontomatkailua. Tornin liepeille on suunnitelmissa muun muassa erilaisia tapahtumia muutaman kerran vuodessa.

Torni rakennetaan nyt kevään aikana, mutta uusi asia sen rakentaminen ei kuitenkaan ole.
– Tästä puhuttiin jo kymmenisen vuotta sitten ja silloin pidettiin muutama palaverikin, mutta silloin se vielä hiipui, hankkeen yhtenä puuhamiehenä toimiva Pekka Suurpää kertoo.
Tähän mennessä Pyterlahdessa on jo pidetty yhdet talkoot, joiden tuloksena vuorelle koottiin 11 metrin korkeuteen nousevat rakennustelineet.
Tornista itsestään on tulossa sellainen, että sen ylätasanne nousee noin 12 metrin korkeuteen. Torni rakennetaan kyllästetyistä pylväistä.
– Nurkat tehdään uusista pylväistä ja muut osat käytetyistä, mutta kaikki on kyllästettyä puutavaraa, Suurpää suunnittelee.
Sodan aikana rakennettu alkuperäinen torni ei ollut kyllästettyä puuta ja se lahosi pahoin ennen kuin se lopullisesti hävitettiin sotien jälkeen.

Torni nousee Jarmo Peltosen omistamille maille, mutta tulee siis yleiseen retkeily- ja virkistyskäyttöön. Siipioravanvuorelle menevälle tielle asetetaan kuitenkin puomi, joten autolla sinne ei pääse, vaan sinne on mentävä jalkapatikassa.
Pekka Suurpäällä on taas suvussa yhteys alkuperäiseen torniin, sillä hänen äitinsä serkku Siru Hirvonen toimi siellä sotien aikana ilmavalvontalottana. Hän asuu nykyisin Yhdysvalloissa.
– Olen kyllä kovasti yrittänyt saada häntä tulemaan sitten tornin avajaisiin, mutta saa nähdä toteutuuko se, Suurpää mietiskelee.
Talven ja kevään aikana edessä olevista tornin pystytystalkoista ilmoitellaan Kaakonkulman seurapalstalla. Mukaan tarvitaan väkeä, jotta urakka saadaan kunnialla maaliin.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Oletko harkinnut ammatin vaihtamista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä