0

Kaakon Kamarimusiikki tuo oopperan Virolahdelle

VIIDENNEN KERRAN järjestettävä Kaakon Kamarimusiikki tuo nyt ensimmäistä kertaa oopperan Virolahdelle. Savonlinnan Oopperajuhlien tuleva taiteellinen johtaja Ville Matvejeff saapuu johtamaan oman sovituksensa kamariorkesterille Camille Saint-Saënsin oopperasta Simson ja Delila.
– Oopperataloa emme roudaa Virolahdelle. Mutta tänne tehdään siitä oma sovitus kamariorkesterille, tapahtuman taiteellinen johtaja Jukka Merjanen kertoo.
Merjasen mukaan kysymyksessä lienee ensimmäinen kerta historian saatossa, kun oopperaa esitetään Virolahdella.
Simson ja Delila on raamatullisen jännitysdraama, jonka solisteina esiintyvät Tuula Paavola, mezzosopraano, Roland Liiv, tenori ja Sampo Haapaniemi, baritoni.
Merjasen mainitsema kamariorkesteri kootaan viikon aikana festivaaleilla esiintyvistä tutuista muusikoista vahvistettuna muutamilla vierailijoilla.

Kaakon Kamarimusiikin tämän vuoden teema on ”meri yhdistää”. Toiminnanjohtaja Siru Ahopelto sanoo, että siihen liittyy Suomen ja Baltian maiden 100-vuotisjuhlallisuudet ja Virolahdella järjestettävät Sepramarkkinat.
– Ohjelmistossa näkyy Itämeren kulttuuripiiri, Ahopelto tiivistää.
Konsertteja tämän vuoden tapahtumassa on luvassa kaikkiaan 11. Lisäksi järjestetään monia oheis- ja ilmaistapahtumia, kuten taiteilijatapaamisia, teosesittelyjä ja nuorten mestarikurssilaisten ilmaiskonsertteja.
Taiteilijoiden ydinryhmä on pääosin edellisiltä vuosilta tuttua, mutta uusiakin kasvoja on mukana.
Ja tuttuun tapaan konsertteja järjestetään toinen toistaan erilaisemmissa paikoissa, joten ohjelman suunnittelu ja juoni kumpuaa aina vahvasti olosuhteista. Esitettävät teokset on mietitty esityspaikan, miljöön, jopa vuorokaudenajan mukaan.

Uutta festivaaleilla on myös historian ensimmäinen lastenkonsertti. Klassista musiikkia tarjoiltiin menestyksekkäästi lapsille jo viime vuonna Klamilassa Fish&Soul -satamafestivaalilla, mutta nyt tarjolla on kokonainen oma konsertti: Sergei Prokofjevin rakastettu musiikkisatu Pekka ja susi, joka avaa festivaalin tiistaina 3. heinäkuuta.
Myös aikuiset ovat tervetulleita konserttiin, joka kuitenkin toteutuu lasten ehdoilla. Lapset ja nuoret, tulevat konserttikävijät, pääsevät jo tuttuun tapaan muihin festivaalin konsertteihin ilmaiseksi lipun ostaneen aikuisen seurassa, jos tilaa on. Nuoria nähdään festivaalin aikana myös esiintymässä: mestarikurssit järjestävät yhteisen loppukonsertin perjantaina 6.7. ja pienempiä matineoita pitkin kurssiviikkoa eri puolilla Virolahtea.

Kamarimusiikki jatkaa myös suosittua mestarikurssitoimintaa kolmen kurssin voimin. Viulistit saavat oppia Janne Malmivaaralta, Samuli Peltonen opettaa sellistejä ja Bence Bogányi fagotisteja Harjun Hovin kauniissa miljöössä. Ilmoittautuminen kurssille on parhaillaan käynnissä ja se jatkuu toukokuun loppuun saakka.
Ensimmäistä kertaa festivaali viedään nyt myös saaristoon. Klamilan satamasta järjestetään päätöspäivänä lauantaina 7. heinäkuuta konserttiristeily Tammion saarelle.
Kaakon Kamarimusiikki järjestetään 3.-7. heinäkuuta.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä