Maakuntakomppanialla iso rooli paikallispuolustuksessa

KYMMENISEN vuotta sitten perustettu Etelä-Kymenlaakson maakuntakomppania on jalkautunut taisteluharjoituksiin Vallanjärven maisemiin, Miehikkälän ja Virolahden rajamaille, tällä viikolla. Mukana on 70 reserviläistä, joista suurin osa kertausharjoituksissa nyt ensimmäistä kertaa.
– Tässä on ollut välillä puolustusvoimien uudistusta ja kertausharjoitusten määrää vähennettiin, mutta maakuntakomppanian osalta niitä ei ole vähennetty, kertoo harjoituksia maastossa vetävä yliluutnantti Mika Ramu.
– Tässä harjoituksessa kysymys on taisteluvalmiuden kehittämisestä, ylikouluttajana toimiva everstiluutnantti Antti Pajari toteaa.
Tämän viikon kestävä harjoitus jakautuu niin, että tiistaina joukko sai taistelukoulutusta, keskiviikkona oli vuorossa kalusto- ja sinkokoulutus ja tänään taisteluharjoitus. Perjantaina reserviläiset käyvät vielä verestämässä ampumataitoaan Lupin ampumaradalla.

Maakuntakomppanian koko vahvuus on noin 300 miestä eli neljän komppania verran reserviläisiä. Koko komppanian voimin harjoituksia järjestetään suhteellisen harvoin, mutta pienempinä joukkoina useammin.
– Maakuntakomppanian idea on se, että mukana on alueen tuntevia reserviläisiä, jotka pystyvät parhaiten tukemaan puolustusvoimia. Tämä on nopeasti koottava joukko, joka tuntee alueen ja miehet osaavat monenlaisia tehtäviä, Pajari muistuttaa.
– Tällä paikallispuolustuskonseptilla on iso merkitys maanpuolustustahdon ylläpitämiseksi koko maassa, hän jatkaa.

Vallanjärven harjoituksessa on mukana myös ylivääpeli Petri Oikarinen Miehikkälästä. Joukko on tällä kerralla koottu pitkin ja poikin Etelä-Kymenlaaksosta.
– En edes muista kuinka monennet harjoitukset nämä minulle ovat, aika monta kertaa on tullut käytyä, ja armeijan alueet ovat kyllä tulleet tutuiksi. Aina mukana on myös uusia naamoja, Oikarinen tuumailee.
Joukko on juuri päättänyt ruokailun ja odottelee seuraavaa käskynjakoa.
– Kyllähän tässä meinaa vähän vilu tulla, kun kuitenkin on liikuttu sen verran, että pieni hiki on päällä. Eipä silti, hyvät vehkeet meillä täällä on, Oikarinen kehaisee.
Hän lisää, että kertaamaan on aina mukava lähteä, maanpuolustushenkinen kun on.
– Mutta on se sitten kiva mennä kotiinkin, hän lisää.

Maakuntakomppanian harjoitus on osa Karjalan Prikaatin vetovastuulla toteutettavaa Kymi 118-harjoitusta. Se toteutetaan tämän viikon aikana eri joukko-osastojen ja eri viranomaisten yhteistyönä Haminassa ja Vallanjärven maastossa.
Harjoituksen tarkoituksena on kehittää paikallispuolustuksen suorituskykyä ja viranomaisten yhteistyötä. Harjoitukseen on simuloitu tilanne, jossa Haminan satamasta löytyy ensin kontti, jossa epäillään olevan aseita ja räjähdysaineita.
Sen jälkeen tilanne eskaloituu. Ensin otetaan kiinni joukko vaarallisia henkilöitä ja myöhemmin satamaan tulee vielä parin joukkueen verran tunnistamattomia ja aseistettuja miehiä. Satama on vallattava takaisin ja vastustaja eliminoitava.
Tilanteessa kansainvälinen tilanne on kiristynyt ja hybridisodankäynnin eri muodot koskettavat myös Suomea. Tällainen tapahtumasarja saattaisi olla ihan oikea muutamassa vuodessa kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen seurauksena.
– Puhutaan sotilaallisista ja ei-sotilaallisista tapahtumista, joihin meidän on kyettävä vastaamaan, harjoitusta johtaja eversti Arto Ikonen muistuttaa.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Kuuluuko hautausmaakäynti jouluusi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä