Kylätoimikunnan tilalle rekisteröity kyläyhdistys

SUUR-MIEHIKKÄLÄÄN perustetaan rekisteröity kyläyhdistys, joka tulee korvaamaan vuodesta 1981 asti toimineen kylätoimikunnan. Uuden yhdistyksen perustava kokous pidetään tiistai-iltana, ja kokoukseen on kutsuttu paikalle niin kyläläiset kuin vapaa-ajan asukkaatkin.
Kylätoimikunnan puheenjohtaja Markku Korpela ja sihteeri Heikki Rongas kertovat, että aloite kyläyhdistyksen perustamiseksi esitettiin kyläkokouksessa jo vuonna 2015.
– Taustalla oli erityisesti se, ettei rekisteröimättömällä kylätoimikunnalla ollut juridisia oikeuksia hankerahoitusten hakemiseen.
Rongas lisää, että kylän urheiluseura on tähän asti joutunut hoitamaan kylän yhteisten hankkeiden tehtävät.
– Urheiluseura on tehnyt Suur-Miehikkälässä valtavan paljon kylän hyväksi. Tällä on nyt tarkoitus keventää heidän taakkaansa, ja ottaa kyläyhdistyksenä uutta vetovastuuta tulevista hankkeista.

Uuden kyläyhdistyksen hallitukseen on tarkoitus kutsua edustajat kaikista Suur-Miehikkälässä toimivista yhdistyksistä. Voimistelu- ja urheiluseura Kilpi ry:n lisäksi näitä ovat ainakin metsästysyhdistys, marttayhdistys ja maamiesseura.
– Lisäksi toivomme, että saamme toimintaan mukaan ”tavallisia” ihmisiä, jotka eivät ennestään kuulu mihinkään yhdistykseen. Myös vapaa-ajan asukkaat ja entiset kyläläiset ovat tärkeitä. Muualla asuvilla on usein erilainen näkökulma kylän kehittämistarpeisiin kuin täällä vakituisesti asuvilla, Korpela sanoo.
Suur-Miehikkälän kyläyhdistyksen toimialueena on koko Miehikkälän kunta, joten myös kylän ulkopuolella asuvat voivat tulla toimintaan mukaan.
– Jos yhtään miettii, että kuuluuko tämä minulle, niin silloin tämä kuuluu, Rongas kiteyttää.
Rongas muistuttaa siitäkin, ettei Suur-Miehikkälä kilpaile muiden kylien kanssa.
– Päinvastoin, ei täällä saa olla vastakkainasettelua kylien kesken. Kaikkien kylien etu on yhteinen, olemme samassa veneessä.

Perustettavan kyläyhdistyksen tavoitteita ovat muun muassa kylän elinvoimaisuuden kehittäminen ja muiden paikallisten toimijoiden tukeminen.
– Yhdistys voi ottaa vetovastuun hankkeista, joissa tarvitaan juridista toimijaa. Kun saamme oikeuskelpoisuuden, pystymme anomaan julkista rahoitusta hankkeisiimme, kylätoimikunnan ja Kymenlaakson Kylät ry:n hallituksen jäsen Timo Riihelä painottaa.
Tulevista alueellisista hankkeista Riihelä mainitsee esimerkkinä Etelä-Kymenlaaksossa toteutettavan digitalisaatiohankkeen, jonka avulla pyritään ehkäisemään erilaisten väestöryhmien syrjäytymistä parantamalla heidän valmiuksiaan käyttää digitalisaatiota apuna asioidensa hoidossa.
Toinen lähiaikojen alueellinen hanke on Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Maisemapolkuja-projekti, johon Suur-Miehikkälän kylä on hakenut mukaan.
– Hankkeessa mukana oleviin kyliin suunnitellaan maisemareittejä, jotka toimivat mobiiliopastuksella, Heikki Rongas selvittää.

Marju Perilä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Oletko tyytyväinen Postin toimintaan?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä