0

Myös pehmeät arvot esiin

Strateginen yleiskaava ei ehkä kuulosta kovinkaan houkuttelevalta tutustumisen aiheelta, mutta valmistumaisillaan oleva koko Etelä-Kymenlaaksoa koskeva kaava sellainen kuitenkin on.
Valmistuessaan kaava on oikeusvaikutteinen, joten sillä on myös käytännön merkitystä, eikä se jää pelkäksi sanahelinäksi jonnekin muiden suunnitelmien joukkoon.
Uutta kaava on kaiken kaikkiaan rakennettu kymmenisen vuotta ja sinä aikana eteläisessä Kymenlaaksossa on tapahtunut todella paljon asioita. Täällä Kaakonkulmalla on nähty Vaalimaan useita suunnitelmia ja viritelmiä, Haminassa Summan tehtaan alasajo ja sen jälkeinen Googlen aikakausi, Kotka-Hamina sataman syntyminen ja paljon muuta kansainvälisesti merkittävää toimintaa.
Niinpä epäonnistumisten ja onnistumisten kautta on opittu paljon. Varmasti tiedämme nyt paremmin kuin kymmenen vuotta sitten, millaisia vaatimuksia seutukunnalle sijoittuvat yritykset kaipaavat ja tarvitsevat.
Ehkä suurin oppi on ollut siinä, ettei pelkkä liikepaikan tontti ole se ratkaisevin tekijä, vaan elämän edellytykset yleensä lähialueella. Niihin kuuluvat yhtä hyvin tarjolla olevan työvoiman saatavuus, asuntojen saatavuus kuin palveluiden määrä ja laatu. Siis sellaiset pehmeämmät arvot, joita takavuosien kuntapäättäjät eivät ehkä osanneet edes ajatella.
Yrityksen sijoittuminen uudelle toiminta-alueelle on siis iso kokonaisuus. Siksi on äärimmäisen tärkeätä, että tuo kuivahkolta kalskahtava strateginen yleiskaava luo mahdollisuuden vastata monenlaiseen kysyntään. Siinä puhutaan elämän infrastruktuurista, jota on rakennettava yhtä suurella pieteetillä kuin kunnallistekniikkaa Vaalimaan tonteille.

Viikon kysymys

Lähdetkö lumimaisemiin hiihtolomalla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä