0

Vaalimaalla ammuttiin Zsarin tontin alkupamaus

VAALIMAALLA Zsar outletkylän tontilla ammuttiin viime viikolla niin sanotusti alkupamaus, kun Virolahden kunta aloitti oman urakkansa louhintatöissä.
Räjäytystyönjohtaja Juhani Isojoki YIT:ltä kertoi, että kallioon porattiin reippaat sata reikää, jotka täytettiin räjähdysaineella.
– Sitä meni 2 925 kiloa, joten kyllä tästä on ihan komea paukku tulossa, Isojoki naureskeli ennen räjäytystä.
Eikä hän kovin väärässä ollut. Räjähdys oli voimakas kumahdus, joka nostatti alueelle myös huomattavan savu- ja tomupilven.
Sen hälvennettyä paikalla oli enää röykkiö pienempää kiviaineista, joka käytetään murskauksen jälkeen tontilla täytemaana ja teiden pohjilla.
Louhittava kallio pieneni silmissä useiden metrien matkalta.
– Räjäytystöitä teemme kerran tai kaksi kertaa viikossa. Ensialkuun tarkoitus on louhia ainakin 60 000 tonnia mursketta. Sitä tehdään sitä mukaa kuin murskekone kalliota ehtii syödä, Isojoki selitti.

Louhintatyöt jatkuvat näillä näkymin ainakin elokuuhun, mutta todennäköisesti vielä lokakuulle saakka.
– Se riippuu paljolti siitä, käytetäänkö kakkosvaiheen optio nyt vai myöhemmin. Todennäköisesti se tehdään nyt samantien, koska se tulee silloin edullisemmaksi, Kaakon kaksikon kunnallistekniikan päällikkö Jukka Salmi ennakoi.
Virolahden kunnan tehtävä on rakentaa tontin kunnallistekniikka valmiiksi. Louhinta on töistä suurin, mutta niiden lisäksi tontille rakennetaan vesijohdot ja viemäriverkosto, hulevesiputket ja sammutusvesijärjestelmä.
– Se tarkoittaa sitä, että koko tontin kiertää 315-millinen putki ja tontille tulee palovesiasema, jonne tulee tuhannen kuution allas. Sieltä vesi pumpataan tarvittaessa tulipalokohteeseen.

Jätevesilinjaa tontille vedetään kaikkiaan 1,1, hulevesijohtoa 1,5 ja vesijohtoa 1,2 kilometriä.
Edelleen kunnan urakkaan kuuluu myös katujen rakentaminen. Kauppakaarta rakennetaan 250 metriä ja Kauppakatua 130 metriä.
Infrarakentamisen urakkahinta on vajaat 1,8 miljoonaa euroa ensimmäisessä vaiheessa.

JUKKA KINNUNEN

Kommentteja aiheesta “Vaalimaalla ammuttiin Zsarin tontin alkupamaus

  • 13.4.2018 at 12:19
    Permalink

    Varsin säälittävä ja epätoivoinen projekti näivettyvän alueen pelastamiseksi.
    Toivotaan kuitenkin onnea yritykselle.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Muistatko tarkistaa palovaroittimesi kunnon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä