0

Ylämaan yhdistykset toimivat ja juhlivat yhdessä

ELÄKELIITON Ylämaan yhdistys ja Ylämaan Sydänyhdistys juhlivat yhdessä pyöreitä ikävuosiaan sunnuntaina. Eläkeyhdistys täyttää 40 ja sydänyhdistys 30 vuotta.
Yhteistä juhlaa pidettiin luonnollisena vaihtoehtona, sillä yhdistykset ovat toimineetkin viime vuosina yhdessä.
– Esimerkiksi kaikki retket tehdään yhdessä, ja paljon muutakin, sydänyhdistyksen perustaja ja entinen puheenjohtaja Helge Ojanen kertoo.
Tämän vuoden alusta alkaen yhdistyksillä on ollut myös yhteinen puheenjohtaja, kun eläkeyhdistystä johtanut Olli Lehtolainen otti vastaan myös sydänyhdistyksen vetovastuun.
– Ilman Ollia sydänyhdistys olisi jouduttu lopettamaan, kun itsellä ei enää ole voimia jatkaa 30 vuoden jälkeen, eikä kukaan muu suostunut puheenjohtajaksi, Ojanen kiittelee seuraajaansa.
Lehtolainen päätyi sydänyhdistyksen vetäjäksi sattuman kautta.
– Kaikki alkoi omasta erehdyksestä, kun muistin, että meillä on kokous Ylämaa-talolla. Kun siellä ei ollut ketään, lähdin nuorisotalolle katsomaan olisiko kokous siellä. Ei ollut sielläkään, mutta Olli oli talolla odottelemassa soittokavereitaan, Ojanen muistelee.
Miehet siinä sitten juttelivat kaikenlaista sydänyhdistyksen vaikeasta tilanteesta, ja Ojanen alkoi houkutella Lehtolaista seuraajakseen.
– Vähän aikaa harkittuaan hän totesi, että siinähän se menisi samalla, kun toimintakin on yhteistä.

Lehtolainen ja Ojanen pitävät tärkeänä sitä, että ylämaalaiset yhdistykset toimivat yhdessä. He myös toivovat, että yhteistyötä olisi vielä enemmän kaikkien yhdistysten kesken.
– Kun teemme yhdessä, saamme paljon enemmän aikaiseksi.
Pienellä paikkakunnalla kaikilla yhdistyksillä on pulaa resursseista ja aktiivisista toimijoista.
– Tuntuu siltä, että kuntaliitoksen jälkeen paikkakunta on hiljentynyt entisestään. Kun aktiivisuutta puuttuu, se vaikuttaa jokaisen yhdistyksen toimintaan, Lehtolainen ja Ojanen pohdiskelevat.
– Eläkeläisiäkin Ylämaalla on paljon, mutta aktiivisia eläkeläisiä saisi olla enemmän. Porukka on pieni, jos jotain toimintaa yrittää järjestää, mutta emmehän me ketään voi väkisin pakottaa mukaan, Lehtolainen lisää.
Yhtä asiaa miehet kuitenkin kehuvat varauksetta.
– Talkoohenkeä täällä on. Jos jotain tärkeää pitää tehdä, silloin lähdetään mukaan. Muun muassa nuorisotalon remontti on hyvä esimerkki ylämaalaisten talkoohengestä.

Eläkeliiton Ylämaan yhdistyksen vakiotoiminnoista eniten väkeä vetää laulukerho. Lisäksi nuorisotalolla kokoontuu boccia-kerho ja naisten liikuntaryhmä.
Teatteriretkiä yhdistys järjestää pari kertaa vuodessa ja iloisia iltapäivätansseja kerran kuukaudessa.
Sydänyhdistyksellä on kerran kuukaudessa kokoontuva, veikkausvoittovaroilla rahoitettavan Käsi kädessä -hankkeen sydänkerho, jossa käsitellään ammattilaisten johdolla muun muassa terveyteen liittyviä aiheita.
Sydänyhdistyksellä on myös oma virkistysalue, Poikki-Sarkasen rannalla oleva Sydänranta. Alueen omistaa Sydänliitto, mutta yhdistyksellä on sen käyttöoikeus ja kunnossapitovastuu.
– Sydänrannan kunnostaminen onkin ensi kesän iso projekti, johon tarvitaan taas talkooväkeä, Lehtolainen huomauttaa.
Sydänyhdistys on saanut Säästöpankki-säätiöltä 12 700 euron avustuksen, jolla Sydänrantaan voidaan rakentaa grillikota. Lisäksi parkkipaikka vaatii laajentamista ja ranta siistimistä.
Yhteistä juhlaa yhdistykset viettävät nuorisotalolla sunnuntaina kello 14 alkaen. Perinteisen juhlaohjelman lisäksi luvassa ovat iloiset iltapäivätanssit.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Lähdetkö lumimaisemiin hiihtolomalla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä