0

Kaakon kaksikko koetuksella

Miehikkälän ja Virolahden kuntalaiset sekä kuntien työntekijät ovat viime kuukausina seuranneet lehtien palstoilta Kaakon kaksikon kuulumisia ymmällään. Virolahden ja Miehikkälän isäntäkuntamallia koskevat jopa kuukausittain vaihtelevat lausunnot ovat herättäneet huolta ja hämmennystä.
Kaakon kaksikkoon päädyttiin kymmenen vuotta sitten, jolloin yhteisenä ajatuksena oli turvata kuntalaisten laadukkaat palvelut, helpottaa pienten kuntien henkilöstörekrytointia ja vahvistaa kuntien taloudellista selviytymiskykyä. Kuntien valtuustojen hyväksymissä tilinpäätöksissä on vuosittain todettu tavoitteet saavutetuiksi ja yhteistyö molemmille kunnille kannattavaksi.
Tulevat hallinnolliset uudistukset maakunta- ja sote-uudistuksineen muuttavat kuntien totuttua toimintaympäristöä ja yhteistyörakenteita. Epätietoisuus, huhut ja keskinäinen epäluulo ovat saaneet jalansijaa.
Tässä tilanteessa osa kuntien päättäjistä on julkisuudessa lähtenyt esittämään jopa Kaakon kaksikon purkua ratkaisuksi kuntien väliseen toimialojen isännöintiä koskevaan kiistaansa.
Miehikkälän osalta Kaakon kaksikon purkaminen edellyttäisi oman, aikaisemmin siis huonommaksi vaihtoehdoksi todetun, itsenäisen hallinto-organisaation rakentamista uudelleen isäntäkuntamallin tilalle. Kuntalaisille ei ole perusteltu sopimuksen purkamista palvelujen tai kustannusten näkökulmasta, eikä asiasta ole käyty riittävästi avointa keskustelua Kaakon kaksikon päättäjienkään piirissä.
Miehikkälän valtuuston pienryhmän (kok. ja sd.) yhteinen näkemys on, että vaikeissa muutos- ja ristiriitatilanteissa tarvitaan molempien kuntien vaaleilla valituilta päättäjiltä hyvää tahtoa, harkintaa ja tosiasioiden tunnustamista.
Kuntien valtuutettujen on istuttava uudelleen päättäväisesti yhteiseen neuvottelupöytään ja nostettava kaikki Kaakon kaksikon kivenä kengässä hiertävät kysymykset avoimeen keskusteluun.
Neuvotteluille on annettava epävarmassa tilanteessa aikaa ja niitä on jatkettava ratkaisukeskeisesti kenenkään provosoitumatta. Kuntalaisten palvelutarpeiden tunnistaminen ja niiden laadukas toteuttaminen on oltava etusijalla hallinnollisten imagokysymysten sijasta.
Kummankaan pienen kunnan asukkailla ei ole Kaakonkulmalla varaa riiteleviin ja toisiaan kyräileviin päättäjiin tai virkamiehiin.

Miehikkälän Kokoomus ja
Miehikkälän
Sosiaalidemokraatit

Kommentteja aiheesta “Kaakon kaksikko koetuksella

  • 21.4.2018 at 19:33
    Permalink

    Virolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja ei todennäköisesti kykene neuvottelemaan provosoitumatta, ainakaan jos on uskominen aikaisempaan näyttöön sekä julkisten että yksityisten asioiden hoitamisessa. Asiat tehdään niinkuin hän sanoo tai ei ollenkaan!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä