0

Viidesluokkalaisten vahabatiikkia työpajassa

Viidesluokkalaiset saivat tehdä vahabatiikkitöitä Virojoen koululla huhtikuisena tiistaina.
Kulttuurituottaja Satu Liikkanen järjesti koulullemme tekstiiliartesaani Merja Koskenkorvan Toiminimi Kissanviiksestä ohjaamaan vahabatiikkityöpajaa.
Työpaja kuului Kulttuurikaakon taiteen tarkastelupolkuun, josta löytyy tietoa Kulttuurikaakon nettisivuilta.

Merja Koskenkorva kertoi meille vahabatiikin historiasta ja näytti malliksi maalaamiaan kankaita. Vahabatiikki on 500–600 vuotta vanha menetelmä, ja Euroopassa batiikkia on käytetty noin 100 vuotta.
Alun perin vahabatiikki tehtiin kuumalla vahalla, esimerkiksi mehiläisvahalla, ja edelleenkin kuumaa vahaa, mehiläisvahaa, steariinia jne. käytetään, mutta me valmistimme Merjan ohjauksessa pieniä kangastauluja vehnäjauho–vesi-seoksen avulla.
Kun 5A-luokan työt kuivuivat, B-luokka maalasi omat taulunsa, ja kun B-luokan työt kuivuivat, A-luokka viimeisteli työnsä.

Piirsimme ensin kangaspalalle kuvion. Ne alueet, joille emme halunneet kangasväriä, peitimme vehnäjauho–vesi-seoksella. Levitimme väriä koko kankaalle, myös kuivuneen vehnäjauhon päälle.
Kuivatimme värikkäät työmme. Kuivausta nopeutti hiustenkuivain.
Rypistelimme kangasta, jotta siihen syntyisi halkeamia.
Kuivatimme kankaan, ja tässä silitysrauta oli apuna. Rapsutimme kuivan vehnäjauhon veitsellä pois. Liimasimme vielä kankaan värikkäälle pahville.
Ja hienoja tuli. Jokainen onnistui!

Taimi Paldanius ja Paavo Putto
5A-luokka
(Artikkeli kuuluu koululaisten tuottamaan Virojoen koulun tarinat ja pörinät -juttusarjaan.)

Viikon kysymys

Puututaanko koulukiusaamiseen riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä