Pentikäinen muistutteli Vaalimaan ainutlaatuisista mahdollisuuksista

– MINÄ OLEN PALJON kiertänyt Suomessa ja tämä on hyvin poikkeuksellinen tilanne, jossa te nyt olette. Hyvin harvoin missään ollaan tällaisessa tilanteessa, jossa on näin paljon mahdollisuuksia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korosti maanantaina, kun hän osallistui Virolahden ja Miehikkälän yrittäjille tarkoitettuun aamukahvitilaisuuteen.
Pentikäinen viittasi tietenkin Vaalimaahan ja Zsarin outletkylään. Kylä on nopeasti tuomassa muun muassa 350-400 uutta suoraa työpaikkaa, mutta sen lisäksi tarvitaan monenlaista muutakin osaamista ja palveluja, joiden tuottamisessa paikalliset yritykset voivat olla avainasemassa.

Pentikäinen kertoi saapuneensa Virolahdelle uutta moottoritietä, mutta valitettavasti hänen navigaattorinsa ei sitä tunnistanut. Niinpä hän suunnisti Bunkkerimuseolle tienvarsiopasteiden avustuksella ja niitähän sieltä onneksi löytyi.
– Tämä on muutenkin hyvä päivä olla täällä, kun tuolla rajan takana uusi tsaari vannoo virkavalansa. Tämä ei ihan riskitöntä ole siis poliittisestikaan, Pentikäinen veisteli puoliksi leikillään.
Hän kuitenkin jatkoi, että Virolahdelta löytyy nyt sellaisia vetovoimatekijöitä, joita löytyy vain harvalta kulmakunnalta tänä päivänä.
– Täällä on aivan poikkeuksellisen paljon luontaisia vahvuuksia, jotka olivat ehkä joskus luontaisia haittatekijöitä, silloin kun raja oli vielä kiinni. On aika paljon kuntia, joilla ei ole tarjottavanaan mitään erikoisia vahvuuksia.

Pentikäinen näkeekin ensiarvoisen tärkeänä, että Virolahdella ja ylipäätään Kaakonkulmalla on panostettu yrityksiin.
– Minusta kuntapäättäjien tärkein tehtävä on tänä päivänä kuinka kunta saa uusia yrityksiä. Niiden saaminen ja yritysten kasvaminen voivat olla kohtalon kysymyksiä kunnalle. Nyt on meneillään historian suurin kaupungistumisaalto, jonka takia maaseutukuntia tyhjenee ihan silmissä.
Edelleen hän muistutti, ettei yrityksensä sijoittamista suunnittelevaa yrittäjää kiinnosta pelkästään se millainen tontti on tarjolla.
– Aika usein kysytään onko paikkakunnalla lukio. Halutaan siis miettiä lasten tulevaisuutta. Samoin kysytään sitä, löytyykö puolisolle työpaikka tai mitä siellä voi harrastaa.

Zsar outletkylä tarvitsee valmistuessaan paitsi satoja uusia työntekijöitä, jotka sijoittuvat keskuksen liikkeisiin myös välillistä työpanosta, joissa voi olla hyviä kasvumahdollisuuksia jo olemassa oleville yrityksille.
– Tähän hankkeeseen kuuluu myös matkailullinen aspekti; tänne on pakko lähteä. Siksi täällä tarvitaan paljon muutakin kuin ne liikkeet, joihin tullaan ostoksille. Tarvitsemme esimerkiksi tapahtumapalveluja, kiinteistönhuoltoa ja -ylläpitoa, logistiikkapalveluja, taloushallintoa, it-tukea, markkinointipalveluja, paikallista designeä ja paikallista ruokaa, ja sellaisia luovia ihmeidentekijöitä, joille voimme soittaa lauantaiaamuna, että nyt tarvittaisiin nopeasti sellaista ja sellaista, Zsarin taustayhtiö Efre Oy:n markkinointipäällikkö Pekka Lehtonen luetteli.
Samasta asiasta puhui yritysten sparraamiseen keskittyvän Tulevaisuuden Kasvupolut Oy:n aluepäällikkö Mika Perttunen. Hän muistutteli, että Vaalimaa tarjoaa mahdollisuuksia, joita ei välttämättä enää koskaan tule vastaan.
– Vaihtoehtoja voi olla monenlaisia. Tällaista mahdollisuutta Virolahdelle ei tule kuin kerran elämässä. Ja lähes kaikissa yrityksissä on kasvupotentiaalia, kun sitä lähdetään systemaattisesti kehittämään, Perttunen totesi.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Joko lunta on riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä