Yrityksiä syntyi hieman viime vuotta vähemmän

Yritysten perustamisvauhti Etelä-Kymenlaaksossa hidastui alkuvuonna eli tammi-maaliskuun aikana hieman viime vuodesta. Nyt yrityksiä syntyi 7 prosenttia vähemmän. Miehikkälään perustettiin kaksi ja Virolahdelle neljä uutta yritystä.
Perustamisen vähenemiseen on todennäköisesti osaltaan vaikuttanut seudun merkittävästi parantunut työllisyystilanne, mikä on koskenut myös pitkään työttöminä olleita. Perustamisaikeista on luovuttu tai niitä on lykätty tuonnemmaksi, mikäli palkkatyö on kuitenkin ollut perustamista harkinneen ykkösvaihtoehto, arvioidaan Cursor Oy:n tiedotteessa.
Perustetuissa yrityksissä on pääasiassa kauneudenhoidon ja terveyden- ja hyvinvoinnin yrityksiä sekä muita henkilökohtaisia palveluja tarjoavia yrityksiä.

Perustaminen on ollut edelliseen vuoteen verrattuna vilkkainta Haminassa, jonne oli maaliskuun loppuun mennessä syntynyt 25 uutta yritystä. Viime vuoden vastaava luku oli 20. Myös Virolahdelle perustettiin yksi yritys edellisvuotta enemmän.
Vaikka kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana yritystoimintansa lopettaneita oli edellisvuotta vähemmän, laski nettoperustanta 21 prosenttia vuoden takaisesta.

Konkurssien määrä on Kotkan-Haminan seudulla kasvanut, samoin niiden henkilöstövaikutukset, mutta pysynyt vertailuseutujen (Kouvolan, Salon, Porin ja Vaasan) kanssa samalla tasolla.
Uusia yrityksiä perustettiin bruttomääräisesti 95 kpl. Kun lakanneita yrityksiä oli 72, jäi nettolisäykseksi 23 yritystä. Lukumääräisesti eniten perustettiin taiteiden, viihteen ja virkistyksen sekä muun palvelutoiminnan yrityksiä, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminnan yrityksiä. Myös terveys- ja sosiaalipalvelujen yrityksiä ja tukku- ja vähittäiskaupan sekä moottoriajoneuvojen korjauksen yrityksiä perustettiin.

Toimialoista voimakkaimmin ovat vuoden takaisesta kasvaneet majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä taiteet, viihde ja virkistys sekä muu palvelutoiminta.
Kuntakohtaisesti Haminaan perustettiin alkuvuonna 25, Kotkaan 58, Pyhtäälle 6, Virolahdelle 4 ja Miehikkälään 2 uutta yritystä.

Viikon kysymys

Joko lunta on riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä