Matilda Mässelistä ensimmäinen virolahtelainen koripallomestari

KULUVA KEVÄT piirtyy paitsi Matilda Mässelin myös virolahtelaisen koripalloilun muistiin merkittävänä etappina. Matilda voitti naisten Suomen mestaruuden ensimmäisenä virolahtelaisena kautta aikojen. Sammon kasvatti oli osa Kotkan Peli-Karhujen voittoisaa joukkuetta, joka lähes kaikkien yllätykseksi kaatoi huimassa finaalisarjassa Lappeenrannan Catzin voitoin 3-2.
– Aika paljon oli epäilijöitä ennen viimeistä peliä. Se oli meillekin ensimmäinen kerta neljään vuoteen, kun voitimme Catzin sen omalla kotikentällä. Runkosarjassa tällä kaudella siihen ei pystynyt kukaan muukaan joukkue, naureskelee Matilda Mässeli nyt, kun voitosta on jo tovi kulunut, ja suurin juhlahumu takana.
– Juhlat olivat ihan meidän näköisemme. Seuraavana päivänä tavattiin faneja Karhulan torilla. Heitä oli mukana Lappeenrannassa kolme bussilastillista, joten kotkalaiset pitivät siellä kovempaa meteliä kuin kotijoukkueen fanit. Kyllä Kotkassa juhlia osataan ja arvostetaan koripalloa.

Peli-Karhut oli jo edellisessä ottelussa Karhuvuoressa selkä seinää vasten. Kun sieltä irtosi vaadittu voitto ja finaalisarja tasoittui, alkoi hahmottua, että vielä seuraavakin steppi voidaan ottaa.
Lappeenrannan viimeisessä ottelussa PeKa oli vielä tauolla kahden pisteen tappiolla.
– Pukukopissa päätettiin tyttöjen kanssa, että nyt meillä on mahdollisuus mestaruuteen ja se myös otetaan, Matilda kertaa vielä jännitysnäytelmän tuntoja.
Lopulta kotkalaiset menivätkin ohi ja mestaruus irtosi lukemin 69-56. Monen muun pelaajan ohella ratkaisevassa roolissa oli kesken kauden joukkueeseen liittynyt Linda Lehtoranta, joka pussitti viisi kolmosta peräkkäin.
– Se oli sellainen suoritus, että siihen oli kaverin aika vaikea vastata millään tavalla, Matilda ihastelee.
Matilda Mässelin oma rooli oli tuurata joukkueen amerikkalaisvahvistuksia. Matilda pelaa sentterinä, joten korinaluspeli ja puolustava rooli ovat hänen juttujaan.
Peli-Karhut on historian saatossa tottunut voittamaan, mutta viime vuodet ovat olleet hiljaisempia. PeKan aikaisemmat mestaruudet ovat vuosilta 2007, 2008 ja 2011.

Matilda Mässelin tie suomalaisen koripalloilun huipulle alkoi Virolahden Sammon riveissä tämän vuosituhannen alkuvuosina.
– Kuusivuotiaana lähdin mukaan Sammon pallokerhoon. Siihen aikaan täällä oli vielä kaksi tyttöjoukkuetta.
– Kerran sitten pelattiin silloin vielä järjestettyä Kellosalmen Lohi -turnausta ja meitä vastassa oli KTP. Sitä kautta siirryin Kotkaan ja pelasin KTP:ssä kolme vuotta. Sen jälkeen, C-juniori-ikäisenä, siirryin sitten Peli-Karhuihin, Matilda kertaa omaa tietään.
B-tytöissä Matilda pääsi Roope Mäkelän valmennusoppeihin ja voitti kauden päätteeksi SM-pronssia.
Sama mies luotsasi PeKan tämän vuoden Suomen mestariksi.
– Roope on itsekin pelannut pitkään ja hän on kyllä kotkalaisen koripalloilun ikoni, Matilda kiittelee valmentajaansa.
Ensimmäisen naisten liigaottelunsa Matilda pelasi tammikuussa 2015. Vastassa oli tuolloin Forssan Alku.

Nuorelle virolahtelaiselle koripalloilijalle jatko lajin parissa ei ole mikään itsestäänselvyys.
– Olen hakenut lukemaan kasvatustieteitä. Tulokset tulevat kesäkuussa, joten sen jälkeen jatko selviää, Matilda sanoo.
Uravalinta on pakko tehdä, tai ainakin yhdistää opiskelu ja urheilu.
– Suomessa naiskoripalloilija ei pysty itseään elättämään pelkästään pelaamalla. Itselläni on takana myös sen verran loukkaantumisia, etten pysty pelkästään koripalloilun varaan laskemaan mitään, Matilda korostaa.
Hän myöntää, että mestaruuden jälkeen puhelimeen on toki tullut mielenkiintoisia soittoja.
– Mutta kuten sanoin, jatko ratkeaa kesällä.
Matilda Mässeli asuu toistaiseksi vielä Virojoella ja on koko uransa ajan käynyt täältä käsin Kotkassa harjoituksissa ja pelaamassa.
– Kyllä pitää perhettä kovasti kiittää siitä panoksesta, jonka he aikanaan antoivat, kun veivät minua Kotkaan harjoittelemaan ja pelaamaan. Ja täytyy sanoa sekin, että uusi moottoritie on kyllä ollut pelastus. Nyt tuossa on turvallinen ja nopea väli ajaa itse sinne, hän kiittelee.

JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Joko lunta on riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä