0

Viljelijän parasta aikaa

Kun kevättöitään tekevän viljelijän suurin huolenaihe on juuri tällä hetkellä se, että traktorin kopissa on liian kuuma, huolenaiheet ovat aika vähäisiä. Kevättyöt etenevät nyt Kaakonkulmalla ja muualla Etelä-Suomessa ripeällä vauhdilla. Sen mahdollistivat viime viikolla alkanut hellejakso, joka kuivatti suurimman osan pelloista kylvö- ja muokkauskuntoon nopeasti.
Viljelijöillä on toki paljon huolenaiheita, mutta kun aihetta korreloidaan näin mutkat oikomalla vaikkapa viime kevääseen, tilanne kevättöiden osalta on kokonaan toinen kuin silloin. Muistissamme sieltä on kylmä ja epävakainen kevät, ja epävakaisuuttahan jatkuikin sitten loppuvuoden.
Tällä hetkellä näyttää siis oikein hyvältä. Etelä-Suomessa kylvöt ovat täydessä vauhdissa ja loputkin peltoalat kuivuvat nyt nopeasti aurinkoisessa ja tuulisessa säässä. Kylvöjen jälkeen saakin jo sataa, että istutukset lähtevät hyvin käyntiin.
Pro Agria Etelä-Suomen tuoreen kasvutilannekatsauksen pohjalta voidaan todeta, että syysviljat, kumina ja nurmet ovat jo vauhdikkaassa kasvussa.
Kevätviljojen kylvöt ovat pisimmällä Pohjanmaan rannikkoalueella, jossa kevätvehnästä on kylvetty jo 75 prosenttia ja ohrasta sekä kaurasta 30-40 prosenttia. Täällä eteläisemmässä Suomessa osalla tiloista noin puolet kevätviljoista on ehditty kylvää, mutta osalla vasta 20 prosenttia, Pro Agriasta kerrotaan.
Viime syksyn erittäin runsaat sateet ovat myös aiheuttaneet harmia edelleen. Viime syksynähän peltojen märkyys esti sadon korjaamisen monilta peltoaloilta ja se aiheuttaa nyt keväällä lisätöitä. Kulotukset tai olkien paalaaminen ovatkin olleet normaalikevääseen kuulumattomia työmaita monilla tiloilla.

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä