0

Töihin heti

Keskeisten reformien jälkeen aletaan suunnitella aktiivimalli kakkosta. Malli tulee joka tapauksessa olemaan huikea ja ennen kuulumaton. Se lyö Tanskan mallin 100-0. Malli on tasa-arvoinen ja yhdenvertainen eri puolilla maata ammattiin, sukupuoleen tai ikään katsomatta.
Uudesta mallista tulee hyvin positiivinen. Mallissa kaikki porsaanreiät tukitaan, eikä mitään kannustinloukkuja enää ole ja verokiila tarkastetaan. Lausunnot pyydetään professorien yhdistykseltä, poliittisilta toimittajilta ja EU:sta, ettei malli ole missään tapauksessa komission vastainen. Henkilökohtainen lausunto pyydetään muun muassa pääoppositiopuolueen puheenjohtajalta.
Aktiivisuusmalli tulee kuulumaan siihen kategoriaan kuin ”on lottovoitto syntyä Suomeen, Suomi on maailman turvallisin maa ja onnellisin maa, Suomessa on maailman puhtaimmat elintarvikkeet, Suomessa on maailman paras koulu.”
Uutta hanketta lähdetään viemään eteenpäin uusi iskulause edellä ”Töihin heti”. Aluksi nimetään selvitysmies, apulaisprofessori Janhunen, jolla pitkä kokemus pitkäaikaistyöttömyydestä, osa-aikatyöstä ja pätkätöistä, kun hän saa erilaiset lausunnot, tehdään hankkeesta tiekartta siitä, miten edetään. Perusvastuu annetaan maakunnille.
Tavoitteena on kaiken kaikkiaan byrokratian vähentäminen. Karenssi poistetaan kokonaan käytöstä, koska se on ruma sana ja herättää kielteisiä mielikuvia.
Erilaiset päivärahat tullaan yhdistämään muun muassa ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha, kansalaispalkka, perusturva, sosiaaliturva ja työmarkkinatuki saman suuruiseksi ”OoOoksi” (OO) eli osallistumisosingoksi.
Myöhemmin ensimmäinen epäonnistunut aktiivimalli joudutaan lakkauttamaan valtavan kansalaisadressin takia ja mahdollisten tulevien lakkojen varalta ja suurten valitusmäärien takia. Itse asiassa myös kansan kahtia jakaantuminen on ollut koko ajan näkyvää ja merkittävää, eikä kannata kaivaa verta nenästä.
Aivan keskeisintä tässä uudessa mallissa on, että jos henkilö joutuu työttömäksi taloudellisista tai tuotannollisesta syistä yrityksestä, hän pääsee ”Töihin heti”, joka tarkoittaa sitä, että henkilö aloittaa heti seuraavana päivänä yhden tunnin palkkatyöt päivittäin uuden maakuntahallituksen määräämässä paikassa, järjestössä, yrityksessä tai yhdistyksessä.
Tunnin työt järjestää aina 65 päivän ajaksi nimenomaan paikallinen maakunta, joten näitä tunnin työpaikkoja ei tarvitse työttömäksi jääneen itse hakea. Työttömän aktiivisuuden lasketaan myös päivän aikana tehty tunnin mittainen talkoo- tai vapaaehtoistyö.
Jos leipäjonossa joutuu odottamaan yli tunnin, aktiivisuudeksi lasketaan kaksi päivää. Uusilla menetelmillä päästään keveästi lähelle sadan prosentin työllisyysastetta, valitettavasti vain tulevat työeläkkeet jäävät pieniksi tulevaisuudessa.
Malli on näillä näkymin tarkoitus saattaa tarkemmin voimaan näillä näkymin ennen juhannusta eli 17.6.2018. Työllisyyden lisäyksen on arveltu olevan puoli miljoonaa henkeä.

Leo Härmä

Kommentteja aiheesta “Töihin heti

  • 29.5.2018 at 11:10
    Permalink

    Miksi tällaista puppua julkaistaan. On paljon ihmisiä jotka uskovat kun lukevat

Comments are closed.

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä