0

Suomen ja EU:n tärkein väylä

Yli 60 vuotta kestänyt E18-moottoritien rakentaminen tuli virallisesti päätökseen viime viikolla, kun arvovaltainen valtuuskunta kävi vihkimässä tien. Valtuuskuntaa johtanut eduskunnan puhemies Paula Risikko kuvaili väylää suomalaiseksi sielunmaisemaksi, jonka aineeton hyöty on aineellista suurempi. Risikko ei ehkä kovinkaan väärässä ollut. Uusi tie on aina merkinnyt monenlaista kasvua.
E18-tien valmistumisen katsotaan alkaneeksi vuonna 1956, kun niin sanottua Tarvontietä ryhdyttiin rakentamaan Helsingistä Espooseen. Tarvontietä on seurannut hyvin monia vaiheita ennen kuin tie saatiin lopulta valmiiksi päätöspisteeseensä Vaalimaalle tänä keväänä.
Nyt se on kuitenkin tehty ja tuskinpa enää poistuu suomalaisesta maisemasta – sielunmaisemasta puhumattakaan. Paupa Risikko määritteli tielle siis monenlaista muutakin arvoa kuin sen, että sitä myöten on helppoa ja turvallista liikuttaa ihmisiä ja hyödykkeitä. Risikko sanoi ykskantaan, että E18 yhdistää Euroopan. Samalla se on Euroopan unionin tärkein tieyhteys Venäjälle.
Vihkimisen jälkeen Suomen suurin päivälehti Helsingin Sanomat kertoi myös E18-väylän merkityksestä pääkirjoituksessaan. Hesari muistutti, että ”venäläisen matkailijan näkökulmasta Suomen tieverkko on erittäin hyvässä kunnossa, mutta Venäjän puolella vaihtelu on suurta.”
Näin ollen venäläinen valitsee reittinsä tiestön kunnon ja rajanylityksen sujuvuuden perusteella. Tämä on seikka, jota ei ole syytä edelleenkään unohtaa, jos haluamme venäläismatkailijoita lisääntyvässä määrin ostoksille ja palveluitamme käyttämään. Vaalimaalle asti kaikki on nyt hyvin ja siitä itään päinkin parannusta on luvassa.

Kommentteja aiheesta “Suomen ja EU:n tärkein väylä

  • 5.6.2018 at 09:12
    Permalink

    Nyt kun on Suomen ja Eu:n tärkein väylä E 18 tie valmistunut ,olisi syytä miettiä ihmisten kohtelua rajalla .Aukaisin aamulla radion ja kuuntelin Lahden radion juontajaparin (Pirilä ja joku muu) vouhkaamista seksitaudeista ” joita eräät ihmiset tuovat Suomen rajan takaa Venäjältä .Nyt on valjastettu poliisin ja tullin lisäksi SPR ,sinne häiritsemään matkustajia ja testaamaan .Kannattaa muistaa että ei todellakaan ole pakko antaa mitään näytteitä tai tietoa itsestään Spr: lle .

Comments are closed.

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä