0

Lomien siirrolle olisi perusteita

Koululaiset pääsivät kesäloman viettoon viime viikon päätteeksi. Ansaittu ja kaivattu kesäloma on taatusti tarpeen. Tulevaisuudessa kouluissa saatetaan kuitenkin sinnitellä pari viikkoa myöhempään, sillä paljon vuosien mittaan esillä ollut lomien siirtäminen sai kevään aikana vankkoja perusteita.
Elinkeinoministeri Mika Lintilän vuoden alussa tilaama selvitys julkaistiin toukokuun alkupuolella. Selvityksen mukaan koululaisten lomien siirtämisellä kaksi viikkoa eteenpäin olisi huomattavat vaikutukset erityisesti kotimaan matkailulle.
Selvityksen mukaan lomien siirto lisäisi paitsi matkailutuloa myös työllisyyttä. Matkailutulon kasvuksi arvioidaan noin 219 miljoonaa euroa vuodessa, kun taas positiivinen työllisyysvaikutus olisi 1 300 henkilötyövuotta.
Matkailu on elinkeinoelämän sektoreista ilman muuta tärkein, kun puhutaan kesälomakaudesta ja mahdollisesta uudesta lainsäädännöstä koulujen vuosilomien ympärillä. Muitakin vaikutuksia lomien myöhäistämisellä voi tietenkin olla. Koululaisen itsensä kannalta lienee lähestulkoon sama, ollaanko koulussa keväällä kaksi viikkoa pitempään ja syksyllä sinne mennään saman verran myöhemmin.
Kesälomien siirtoajatuksen taustalla on se tosiseikka, että työssä käyvät vanhemmat eivät ole useinkaan halukkaita ottamaan lomiaan vielä kesäkuun alkupuolella, vaan säästäisivät ne mieluiten keski- tai loppukesään. Suomessa tähän ajatukseen yhdistyy luonnollisesti ilmasto. Vaikka touko-kesäkuun vaihde on valoisaa aikaa, se on usein vielä kylmää ja koleata, mikä ei houkuttele lomailemaan. Heinä-elokuussa on tunnetusti parhaat säät lomailla – luultavasti.
Onnea vielä kerran kaikille valmistuneille!

Viikon kysymys

Tulivatko kesäkelit liian aikaisin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä