Virolahden pikkulotista julkaistaan historiikki

Virolahden pikkulottien toiminnasta on valmistunut historiikki, joka julkaistaan ensi viikon torstaina. Kirjan tekijä on Timo Yrjölä, joka on tuttu eräistä muistakin Virolahden lähihistoriaa käsittelevistä kirjoista.
Lotta Svärd -järjestö käynnisti pikkulottatoiminnan vuonna 1931. Virolahti aloitti tyttöjen kouluttamisen aivan ensimmäisten kuntien joukossa 1.1.1932. Toiminnan keskeisenä päämääränä oli kasvattaa uusia jäseniä Lotta Svärdille.
Virolahdella oli vuosina 1932–44 kaikkiaan kaksitoista lottien kyläosastoa, joissa oli pikkulottatoimintaa. Nämä osastot ehtivät olemassaolonsa aikana kouluttaa yhteensä yli 400 tyttöä.
Koti-uskonto-isänmaa oli keskeisenä teemana Lotta Svärdin tyttötoiminnassa. Koulutuksen sisältö oli kiteytetty pikkulottien ”Kultaisiin sanoihin”. Nyt julkistettavan kirjan nimi, Kasva kansallesi kunniaksi, on lainaus näistä sanoista. Timo Yrjölän mukaan se kuvaa hyvin pikkulottien kasvatuksen päämäärää.
Entisiä pikkulottia on vielä joukossamme, joten osa kirjan sisällöstä perustuu haastatteluihin. Toisena tärkeänä lähteenä ovat olleet arkistodokumentit, joita on Virolahden osalta säilynyt kiitettävästi.

Kasva kansallesi kunniaksi julkistetaan torstaina 21. kesäkuuta Virolahden Bunkkerimuseolla kello 14 alkaen. Tilaisuus kestää noin tunnin.

Viikon kysymys

Joko lunta on riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä