Säkkijärveläiset koolla Artjärvellä

Säkkijärveläisten kokoontuessa edellisiin Artjärvellä pidettyihin pitäjäjuhliinsa 1999 mainostettiin ”Aurinkoista Artjärveä”. Näin oli myös viime viikonvaihteessa, kun säkkijärveläiset kokoontuivat 74. juhliinsa.
Perinteiseen tapaan lauantain juhlapäivä alkoi kylä-, suku- ja seurakokouksilla. Säkkijärven Ylähämeen ja Nisalahden hämäläisten tapaamisessa Pauli Peltola esitteli äskettäin valmiiksi saamansa suvun kirjan. Vilajokelaisilla puolestaan on tavoite saada ensi vuodeksi kirjansa valmiiksi, ja heillä oli kirjahankkeen materiaalia esillä.
Paikallista ohjelmaa oli myös tarjolla. Villiyrttejä saattoi tunnistaa niin näytteistä kuin luontopolulla sekä maistella niitä leipomuksissa ja keitossa. Päälliköntalolla kuultiin Vuorenmäen historiaa.
Lauantain hengellinen ilta vietettiin Artjärven seurakuntakodissa. Seurakunnan puheenvuoron käytti Arja Etola ja Säkkijärvi-säätiön Pekka Tommiska. Sirkka Kekki ja runoryhmä Pisarat esittivät runosikermän. Säestyksistä vastasi kanttori Martti Kuittinen.
Illan viihteellinen osuus oli Artjärven maamiesseuran talolla, missä oli myös molempien juhlapäivien ruokailu. Ohjelman osioina olivat arpajaiset ja polkkakilpailu, jonka voittivat Hyvinkäällä asuvat Erja Peltola ja Mikko Pitkänen.

Sunnuntain ohjelmaan on aina kuulunut messu, niin nytkin. Artjärven kirkossa saarnasi säkkijärveläissukuinen Pekka Ahonen. Messun jälkeen oli seppeleiden lasku muistomerkeille.
Pääjuhla oli Artjärven urheilutalolla, jossa oli esillä myös säkkijärveläistä kirjallisuutta sekä Säkkijärvi-lehden juhlanäyttely. Jarno Kuusiston haitarilla soittama Säkkijärven polkka toi menetetyn Säkkijärven juhlavieraiden lähelle.
Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Pirkko Peltosen lausuttua tervehdyssanat ja Ilonpisarat-ryhmän esiinnyttyä johtajanaan Martti Kuittinen oli juhlapuheen aika. Juhlapuhuja, professori Anna-Maija Lämsä oli saapunut Oulusta, mutta sukujuuret ovat rajan pinnassa Laihajärvellä. Puheessaan hän käsitteli muun muassa evakkolapsia, pakolaislapsia, evakoiden pärjäämistä ja karjalaisuuden merkitystä.
Virolahtelaisen Kaisu Rokan kerrontaosuus oli ”Oikeestaa – leikistää”. Siinä oli historian ja vanhojen sanojen havinaa.

Tervehdykset juhlaan toivat Orimattilan kaupunki ja seurakunta. Vuoden 2017 ”Nuoren säkkijärveläisen”, Ida Nummelinin, tervehdyksen välitti äiti Suvi Nummelin.
Säkkijärvi-säätiön puheenjohtaja Pekka Tommiska julkisti tämän vuoden 2018 ”Nuoren säkkijärveläisen” ja ”Vuoden Säkkijärvi-tytön”. Nuori säkkijärveläinen on Essi Husu Ylämaalta ja Säkkijärvi-tyttö on Kirsti Kiili Salosta.
Pekka Tommiska jatkoi huomionosoituksia luovuttamalla Karjalan Liiton pronssisen ansiomerkin ylämaalaiselle Pauli Pajuselle. Karjalan Liiton harrastusmerkit luovutettiin Jaakko Jarvalle, Jukka Partialle ja Pirkko Peltoselle.
Kouvolassa ensi kesänä pidettäviin Säkkijärvi-juhliin viestikapulan otti vastaan Jari Ylä-Outinen.
Nyt pidettyjen juhlien lämminhenkisen juonnon hoiti Säkkijärven Karvalan juuret omaava Nanda Björklund. Hän esitti myös herkästi Jarno Kuusiston säestämänä Evakon laulun, joka sai juhlayleisön kyyneliin.

Paula Penttilä

Viikon kysymys

Joko lunta on riittävästi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä