0

Katovuosi uhkaa Kaakonkulmalla

Kaakonkulmalla on edessä katovuosi, jos lähiaikoina ei saada runsaita sateita. Kasvintuotannon asiantuntija Mikko Kemppi Etelä-Suomen Pro Agriasta sanoo suoraan, että satonäkymät alkavat olla jo nyt kriittiset.
– Alkukesän kuivuuden takia on jo vähintään viidennes sadosta menetetty ihan valtakunnallisella tasollakin, eikä näillä seuduilla ole satanut sitäkään vähää mitä pohjoisemmassa Etelä-Karjalan puolella.
Pitkään jatkunut kuivuus on alkanut koetella kevätviljojen lisäksi myös syysviljakasvustoja, joiden kasvu arvioidaan valtakunnallisella tasolla enää vain välttäväksi.

Runsaita sateita ei ole sääennusteiden mukaan odotettavissa näille seuduille lähiaikoinakaan, joten satonäkymien suhteen tilanne on Kaakonkulmalla poikkeuksellisen huolestuttava.
– Niin karua kuin tätä onkin sanoa, niin nyt ei hyvältä näytä, Kemppi toteaa.
– Vaikka sääennusteissa on luvattu vettä joitakin millejä, se ei enää riitä. Nyt tarvitaan kymmeniä millejä ja useamman päivän sateita ennen kuin niistä on jotain hyötyä.
Kemppi huomauttaa, että muutaman viikon päästä sateet ovat auttamatta myöhässä, ja pari viikkoakin voi olla jo liikaa tässä tilanteessa.
– Tilanne on kriittinen, eikä ole pitkää aikaa siihen näkymään, että kasvustot alkavat kuihtua, ja voidaan puhua vahvasti katovuodesta viljakasvien osalta.

Kempin mukaan viljakasvustot ovat harvoja kaikilla vilja- ja öljykasveilla lajista riippumatta.
– Aikaisin kylvetyillä viljoilla voi olla vähän parempi tilanne, sillä niillä on ollut aikaa kehittää juuristoa. Vehnäkasvustot voivat sillä perusteella olla parempia kuin myöhempään kylvetyt ohrat ja kaurat.
Kasvustoissa alkaa näkyä myös ravinteiden puutoksia.
– Kasvit eivät pysty ottamaan maasta ravinteita, kun ravinteet eivät liiku kuivassa maassa.

Joillakin lohkoilla osa kylvöistä ei ole edes itänyt kuivuuden takia. Runsaat sateet auttaisivat jo pinnalla olevien kasvustojen kasvua, mutta itämättömät on Kempin arvion mukaan jo menetetty.
– Vaikka sataisikin, niin myöhemmin itävistä viljoista ei todennäköisesti voi korjata markkinakelpoista satoa. Kesä ei riitä siihen, että ne valmistuisivat.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Tarkistatko säännöllisesti palovaroittimen kunnon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä