0

Maa huutaa vettä

Maanantain ja tiistain välisenä yönä saatiin Kaakonkulmalle muutaman millimetrin verran sateita ainakin paikoitellen. Jokunen pieni kuuro on sinne tänne osunut jo aikaisemmin, mutta kokonaisuudessaan toukokuu ja kesäkuun alkupuoli ovat olleet historiallisen kuivia.
Nyt eivät muutaman millimetrin kuurot enää riitä. Pitkäkestoinen kuivuus taittuisi vasta laajojen ja runsaiden sateiden myötä.
Ilmatieteen laitoksen mukaan sadetta pitää tulla nykyoloissa vähintään kymmenen millimetriä ja laajalle alueelle ennen kuin metsäpalovaroitus voidaan poistaa ja juhannuskokkojen sytyttämistä suunnitella.
Maanviljelijöiden pelloille kymmenen millimetrin sademäärä ei enää riitä. Pro Agrian kasvintuotannon asiantuntija Mikko Kemppi kertoo tässä lehdessä, että vettä pitäisi tulla kymmeniä millimetrejä ja useita päiviä ennen kuin sateista olisi hyötyä kasvustoille.
Muutaman millimetrin kuurosateiden tuoma kosteus haihtuu nopeasti ilmaan. Jos jonain päivänä vähän sataakin, maaperä ei siitä hyödy. Sateiden väliin osuvat poutaiset ja lämpimät päivät aiheuttavat vain maan kuivumista entisestään.
Maaperän kuivuminen kiusaa myös kotipuutarhureiden kasvimaita. Kastelukannuista ei ole enää apua, eikä kastelulaitteiden virittäminen ole mahdollista joka pihalla. Kotipuutarhureille kuivuus on kuitenkin lähinnä harmituksen aihe. Viljelijöillä kyse on elinkeinosta.
Muutosta kosteampaan suuntaan ei ole luvassa. Vaikka maa huutaa vettä, niin pitkäkestoisempia sadejaksoja ei ole näköpiirissä ainakaan sillä ajanjaksolla, jolla säätä voidaan jotakuinkin luotettavasti ennustaa.
Kuten Kemppikin toteaa, nyt ei hyvältä näytä.

Viikon kysymys

Tarkistatko säännöllisesti palovaroittimen kunnon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä