0

Taidenäyttely toi siskokset maailmalta takaisin Virojoelle

KUN SISKOKSET Riitta Nagahara ja Merja Yläkotola alkoivat joulukuussa puhua yhteisestä taidenäyttelystä, ajattelivat he sen olevan mahdollista ehkä kahden vuoden päästä. He eivät osanneet aavistaakaan, että jo heinäkuussa heillä olisi esillä oma taidenäyttely Virojoen Rajasalissa.
– Olemme kauan miettineet yhteistä näyttelyä ja kiitos ystävien kannustuksen päätimme lopulta toteuttaa tämän. Joulun jälkeen soitimme tänne ja kysyimme, olisiko mahdollista pitää näyttelyä tässä kahden vuoden sisällä. Meille sanottiin, että tulkaa heti, nauraa Yläkotola.
Nagahara ja Yläkotola ovat kotoisin Virolahden Kotolasta. Vaikka siskoksille ei ollut alusta asti selvää, että näyttely pidettäisiin juuri Virolahdella, ovat he nyt tyytyväisiä päätökseensä.
– Onhan se ihanaa pitää näyttely kotiseudulla, missä molempien juuret ovat. On ollut liikuttavaa nähdä, kuinka monet ystävät, perheenjäsenet, läheiset ja tuttavat ovat halunneet tulla katsomaan näyttelyämme, kertoo Nagahara.

Nagaharan ja Yläkotolan näyttely kantaa nimeä Kauas Kotolasta. Se sisältää sekä Nagaharan harjoittamaa batikkitaidetta, että Yläkotolan kiinalaisia tussimaalausteoksia. Siskosten mukaan näyttely kertoo tarinan siitä, mihin elämä on heitä vienyt Kotolasta lähtemisen jälkeen.
– Lähdin aikanaan Virolahdelta Indonesiaan opiskelemaan batikkitaidetta. Siellä tapasin mieheni ja hänen perässään muutin Japaniin. Siellä olen asunut nyt jo yli kolmekymmentä vuotta, kertoo Nagahara.
Tällä hetkellä Nagahari opettaa ja tekee batikkitaidetta kotonaan Japanissa. Batikki on yli 2000 vuotta vanha kankaanvärjäystekniikka, jossa kuumalla, juoksevalla vahalla piirretään kankaalle erilaisia kuvioita. Nagahara kertoo olevansa yksi harvoista ihmisistä, jotka tekevät batikkitaidetta ammatikseen.
– Batikki on sekä Suomessa että maailmalla melko harvinainen taiteenlaji. Itse teen taidetta vieläkin samalla alkuperäisellä tekniikalla, jonka vuosikymmeniä sitten opin Indonesiassa. Etenkin se on melko harvinaista, toteaa Nagahara.

Siinä missä taide vei Nagaharan maailmalle jo kymmeniä vuosia sitten, innostui Yläkotola maalaamisesta toden teolla vasta kahdeksan vuotta sitten.
– Olen kyllä aina ollut kiinnostunut taiteesta. Eläkkeelle jäätyäni huomasin, että lähellä järjestetään kurssi, jossa opetetaan kiinalaista tussitaidetta. Menin kurssille hetken mielijohteesta, mutta kiinalainen taide sekä kulttuuri veivät minut mennessään, muistelee Yläkotola.
Molempia siskoksia taiteessa kiehtoo erityisesti sen tarjoamat loputtomat mahdollisuudet. Vain mielikuvitus on rajana, teki sitten batikkitaidetta tai kiinalaista tussimaalausta.
– Taide on loputonta. Voit tehdä ihan mitä vaan ja mennä niin pitkälle, kuin mielikuvitus vain ikinä kantaa. Maalaaminen on myös todella terapeuttista, eräänlaista meditaatiota, toteaa Nagahara.
– Se, mitä kerran maalaat paperille, pysyy siinä aina. Sitä ei voi jälkikäteen muuttaa ja siksi taidetta tehdessä on oltava aina vahvasti läsnä. Lopputulos on aina omanlaisensa ja sen näkeminen on yksi maalaamisen parhaita puolia, lisää Yläkotola.

Nagahara ja Yläkotola ovat olleet sen verran tyytyväisiä näyttelynsä saamaan vastaanottoon, että seuraava on jo suunnitteilla.
Nagahari toivoo, että seuraavan näyttelyn siskokset voisivat järjestää hänen kotimaassaan Japanissa.
– Tietysti haluaisin pitää näyttelyn Japanissa. Minulla on siellä omia taidenäyttelyitä, mutta olisihan se hienoa pitää yhteinen näyttely Merjan kanssa, haaveilee Nagahara.
– Myös Helsinki voisi olla yksi vaihtoehto. Uuden näyttelyn järjestämme heti, kun hetki tuntuu sopivalta, lisää Yläkotola.
Nagaharan ja Yläkotolan Kauas Kotolasta -näyttely on esillä Virojoen Rajasalissa aina sunnuntaihin 8.7. asti. Näyttely on osa Virolahti-viikon ohjelmaa.

IIDA TANI

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä