0

Ooppera tuli kylään

VIIME PERJANTAINA kuultiin Virojoen alakoulun juhlasalissa konserttiversio Camille Saint-Saëansin oopperasta Simon ja Delila. Ooppera valmistui vuonna 1868, mutta sai ensi-iltansa vasta vuonna 1877 Saksassa. Saint-Saëans sävelsi sen alun perin oratorioksi. Säveltäjän yhdeksästä oopperasta Simson ja Delila on suosituin ja jäänyt pysyvästi oopperatalojen ohjelmistoihin.
Ennen esitystä kapellimestari Ville Matvejeff kertoi oopperasta. Raamatun tarinaan perustuva teos kertoo Simsonin ja Delilan rakkaustarinan. Simson nousee kapinaan filistealaisia vastaa. Hän joutuu Delilan viettelemäksi. Delila saa selville, että Simsonin vahvuus ja voima perustuu hänen pitkiin hiuksiinsa.
Delila leikkaa Simsonin hiukset, jolloin tämä menettää voimansa ja sokeutuu. Jumalan armosta hän saa kuitenkin voimansa takaisin ja voittaa filistealaiset. Temppelin tuhoutuessa myös Simson kohtaa loppunsa ja häviää raunioihin.

Ville Matvejeff sovitti vuosina 2011-2012 alun perin kolmenäytöksisestä ja kaksi ja puoli tuntia kestävästä oopperasta puolitoistatuntisen version.
Siinä on jätetty pois lavasteet, sekä kuoro- ja tanssikohtaukset. Matvejeffin mukaan teos sovitetaan aina paikallisiin olosuhteisiin. Esimerkiksi Virojoen esityksessä muutama puhallinsoitin on korvattu jousisoittimilla.
Hänen mielestään juhlasalin akustiikka toimii hyvin. Muusikot osaavat soittaa akustiikan mukaan ja se voi muuttaa jopa esitysten kestoa. Yleisön mukanaolo parantaa akustiikkaa.
Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen ja Matvejeff kertoivat, että Kaakon Kamarimusiikin ensi vuoteenkin on jo suunniteltu jotain.
Esitystä säesti 12-henkinen orkesteri. Lauluosuudet suoritti Roland Liiv, tenori, Tuula Paavola, mezzosopraano ja Sampo Haapaniemi, baritoni.

Oopperan tunnetuin aaria lienee Delilan laulama Sydämeni avautuu äänellesi. Oopperan toinen tunnettu osa oli itämaisena kaikuva tanssi Bachanale. Se soitettiin konsertissa itsenäisenä teoksena. Molempien esitysten jälkeen yleisö puhkesi railakkaisiin suosionosoituksiin.
Konserttiversioon oli koottu tarina kokonaisuudessaan sekä oopperan parhaat osat. Laulujen esityskielenä oli ranska.
Sovittajana ja kapellimestarina toiminut Ville Matvejeff on valittu vuoden 2019 syksystä alkaen neljäksi vuodeksi Savonlinnan oopperajuhlien taiteelliseksi johtajaksi.

Jaakko Liukkonen

Viikon kysymys

Kannatatko naisten asevelvollisuutta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä