0

Satumetsässä keijut ja peikot heräävät henkiin

VIROLAHDELLA tehtiin tänä kesänä historiaa, kun Kirkonkylällä avattiin aivan uudenlainen luontoseikkailu, joka on ainakin Suomessa ensimmäinen laatuaan. Satu Liikkasen kahvilansa yhteyteen rakentama virtuaalinen satumetsä yhdistää luonnon ja metsän läheisyyden sekä lisätyn, virtuaalisen todellisuuden.
– Tämä on ainutlaatuinen konsepti. Suomessa ei ole toista vastaavaa kokonaisuutta, jossa lisätty todellisuus ja tarina sekä konkreettinen toiminta ja luonto yhdistyisivät tällä tavalla, kertoo satumetsän ideoinut ja kehittänyt Satu Liikkanen.
Virolahdelle avatun satumetsän kehittäminen on ollut Liikkaselle vuosikymmenen mittainen projekti. Idean metsäänsä Liikkanen sai vieraillessaan Ruotsin Junibackenissa. Peppi Pitkätossun ja Ronja Ryövärintyttären sijaan Liikkasen satumetsässä seikkailevat kuitenkin peikot, keijut ja haltijat.
– Tässä metsässä kansanperinne ja Kalevala yhdistetään nykyaikaiseen tarinaan ja teknologiaan. Jokainen virtuaalisessa tarinassa seikkaileva hahmo on varta vasten tätä konseptia varten suunniteltu, mutta tarinan miljöö on tuttu Kalevalasta ja kansansaduista, selittää Liikkanen.

Metsänportin virtuaalinen satumetsä toimii puhelinsovelluksen avulla. Sovellusta käyttämällä virtuaaliset hahmot heräävät henkiin älypuhelimen näytöllä ja ohjaavat lapsia eteenpäin metsään rakennetulla seikkailuradalla. Virtuaalisuuden lisäksi reitiltä löytyy lapsille erilaisia konkreettisia tehtäviä ja arvoituksia ratkaistavaksi.
– Seikkailuradan voi kyllä suorittaa myös kokonaan ilman älypuhelinta, ja hahmojen tarinaa on mahdollista seurata myös luettavissa olevasta tekstistä puhelinsovelluksen sijaan, kertoo Liikkanen.
Liikkasen innostus satuihin on peräisin jo lapsuusajoilta. Vuosien ajan esittävää taidetta ja nukketeatteria harrastanut, kulttuurituottajan korkeakoulututkinnon suorittanut Liikkanen ehti haaveilla satumetsästään vuosia, kunnes tänä keväänä hän sai viimein projektiin tarvitsemansa apurahan.
– Vuosien ajan yritin hakea rahoitusta, kunnes Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK viime keväänä sellaisen minulle myönsi. Siltikin tämä projekti on vaatinut paljon henkilökohtaista panostusta ja isoja investointeja. Metsän kokonaiskustannukset lienevät noin 40 000 euron luokkaa, avaa Liikkanen.

Satumetsä avattiin yleisölle heinäkuun alussa. Metsässä voi nyt seikkailla aina aukioloaikojen puitteissa sisäänpääsymaksua vastaan. Myöhemmin suunnitteilla on luoda nettiin ajanvarausjärjestelmä, jotta ihmiset voisivat varmistaa pääsynsä seikkailuradalle.
– Toistaiseksi ajanvaraukselle ei liene tarvetta. Tarkoitus on kuitenkin markkinoida satumetsää myös ulkopaikkakuntalaisille siinä toivossa, että kävijämäärät kasvaisivat. Tavoitteena on, että vuoden päästä satumetsällä olisi jo tuhansia kävijöitä, painottaa Liikkanen.
Virolahdelle rakennettu metsä on laatuaan ensimmäinen, mutta ei viimeinen. Liikkasen tarkoituksena on tulevaisuudessa viedä virtuaalinen satumetsänsä myös muihin Suomen kaupunkeihin.
– Esimerkiksi Lappi voisi olla hyvä vaihtoehto. Satumetsä voisi olla hyvä lisä mihin tahansa sellaiseen kaupunkiin, jossa halutaan panostaa kulttuuriin ja matkailuun. Lisäksi puhelinsovellus ja metsän tarina on tarkoitus kääntää englannin sekä ehkä myös venäjän kielelle turisteja ajatellen.

Liikkanen on projektistaan silminnähden ylpeä. Seikkailureitin lisäksi hän esittelee innoissaan karamelleja, teetä ja saippuoita sisältävää oheistuotesarjaansa, jossa seikkailevat tarinasta tutut Mielikki ja Vellamo peikkoineen, keijuineen ja tonttuineen.
– Ideaa on tuotteistettu pitkälle yhteistyökumppanien avustuksella. Hahmot ovat animaatiopiirtäjä Heikki Väyrysen käsialaa ja tarinaan olen saanut inspiraatiota kirjailija Marjut Hjeltiltä. Karamellit on valmistettu pienessä makeistehtaassa.
Liikkanen korostaa, että pärjätäkseen matkailun ja kulttuurin maailmassa täytyy olla ajan hermoilla ja pysyä mukana yhteiskunnan kehityksessä. Menestyäkseen on oltava valmis myös ottamaan riskejä, vaikka niiden kannattavuudesta ei voi koskaan olla varma.
– Pitää uskaltaa tehdä ja tarttua nykyteknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tämän metsän rakentaminen oli riski ja myöhemmin nähdään, kannattiko se. Mutta mahtavalta tämä tuntuu joka tapauksessa, kun vuosien projekti on vihdoin valmis.

IIDA TANI

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä