0

Leväongelma ei ole hellittämässä

Virolahden rannikkovesien sinileväesiintyvät ovat viime viikkoina aiheuttaneet harmia kesäasuntojen omistajille ja rannikon uimarantojen käyttäjille. Harmi on sitäkin suurempi, kun tukalilla helteillä tekisi mieli vilvoitella vedessä, mutta sitä ei voi tehdä levän seassa.
Sinilevän myrkyttämää vettä ei voi käyttää myöskään talous- tai löylyvetenä, mikä entisestään vaikeuttaa niiden kesäasukkaiden elämää, joilla ei ole riittävästi kaivovettä käytettäväksi.
Täällä itäisen Suomenlahden rannikolla on viime vuosina ehditty jo vähän tuudittautua ajatukseen, että sinileväongelmasta ollaan pääsemässä eroon. Osaltaan tähän ovat vaikuttaneet viileät kesäsäät, jotka eivät ole olleet otollisia leväkasvustolle.
Suuri merkitys on myös sillä, että itäisen Suomenlahden ravinnekuormitus on vähentynyt enemmän ja nopeammin kuin missään muualla Itämeren alueella. Tästä voimme kiittää muun muassa Suomen ympäristökeskuksen ponnisteluja ja John Nurmisen säätiön satsauksia Pietarin alueen jätevesien puhdistuslaitosten rakentamiseen ja Kingiseppin lannoitetehtaan fosforipäästöjen tukkimiseen.
Myös lähiseudun omat jätevesijärjestelyt ovat parantaneet tilannetta kulmillamme.
Kuluva kesä kuitenkin osoittaa, että paljon on vielä tehtävää ennen kuin Suomenlahti saadaan edes lähelle samaa tilaa, jossa se oli vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Se on valtava urakka, johon tarvitaan kaikkien Itämeren rannikkovaltioiden ponnisteluja.
Tietysti meistä jokainen voi vaikuttaa asiaan omilla pienillä teoilla, esimerkiksi mökkirannan jätevesien oikealla käsittelyllä ja maatalouden ympäristöhaittoja vähentämällä. Pienistä puroista – likaisista tai puhtaista – kertyy lopulta iso virta.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä