0

Kotiseutujuhlassa korostuivat yhteisöllisyys ja talkoohenki

HARMONIKKAMUSIIKKI raikasi Miehikkälässä, kun perinteistä kotiseutujuhlaa vietettiin viime lauantaina Purhon lavalla. Heti alkuillasta miehikkäläläiset saivat nauttia Merja Maaskolan ja Amorosa-orkesterin musisoinnista useamman kappaleen verran, jonka jälkeen estradille asteli viulisti Saana Husu.
Miehikkälän kotiseutujuhla on monelle paikkakuntalaiselle jokavuotinen perinne. Kerran kesässä niin kunnan asukkaat kuin kesämökkiläisetkin kokoontuvat yhteen nauttimaan musiikista, tanssista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta.
– Kesä on perinnejuhlien kulta-aikaa ja tämäkin kotiseutujuhla vaalii vuosikymmenien takaista perinnettä. Maaseudulla asuminen on etuoikeus, josta meidän miehikkäläläisten pitää olla ylpeitä. Harvassa paikassa kokee tämän kaltaista yhteisöllisyyttä, totesi juhlan tervehdyssanat lausunut Wilma Kirkkopelto-Pakarinen.

Musiikin lisäksi juhlassa kuultiin Miehikkälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tarja Alastalon juhlapuhe. Alastalo pohti puheessaan juhlan teeman mukaisesti kotiseudun merkitystä ihmisille. Miksi me kiinnymme kotiseutuumme ja miksi kaipaamme sinne aina takaisin, vaikka välissä lähtisimmekin muualle?
– Jokainen ihminen tarvitsee kotiseudun, johon ankkuroitua. Muutoin hän on juureton ja ymmällään. Kotiseudun meille tekevät paitsi tutut ja rakkaat maisemat, muistot sekä tunnelmat, myös ennen kaikkea ihmiset, sukulaiset ja ystävät, totesi Alastalo.
Puheessaan Alastalo pohti myös sitä, mikä vetää ihmisiä pois kaupungista maaseudulle. Tänä päivänä ihmiset tuntuvat arvostavan turvallista ja luovaa ympäristöä, sekä ennen kaikkea mahdollisuutta rauhoittua kiireisen elämän keskellä. Maaseudulla, kuten Miehikkälässä, myös ihmisten yhteenkuuluvuuden tunne ja yhteisöllisyys korostuvat.
– Me maaseudulla asuvat olemme oikeastaan kaikista rikkaimpia, sillä meillä on ympärillämme jotain sellaista, mitä ei rahalla voi ostaa. Meillä on maaseudun rauhaa sekä kulttuurin ja kyläyhteisön suurta voimaa, päätti Alastalo puheensa.

Miehikkälän nuorisovaltuuston jäsen Joonas Salmela pääsi puolestaan kertomaan kotiseutujuhlan yleisölle siitä, millainen Miehikkälä on nuoren kuusitoistavuotiaan silmin. Koko ikänsä Miehikkälässä asunut Salmela kertoi saaneensa osakseen paljon kuittailua siitä, mistä on kotoisin.
– Kaverit ovat usein nauraneet kun kerron, että asun Miehikkälässä. En kuitenkaan ymmärrä miksi. Miehikkälä on turvallinen paikka, jossa on puhdas luonto ja hyvä yhteishenki. En voisi kuvitella parempaa paikkaa lapselle kasvaa. Minulle Miehikkälä tulee aina olemaan koti, totesi Salmela.
Salmela muistutti yleisöä siitä, että muiden negatiivisista kommenteista ei kuitenkaan pidä lannistua, vaan omasta kotiseudustaan tulee olla ylpeä. Onhan Miehikkälä kuitenkin tutkitusti yksi Suomen onnellisimmista kunnista.
– Mitä sellaista kaupungeissa muka on, mitä meillä ei täällä ole? Sen sijaan Miehikkälässä on paljon sellaista, mitä et kaupungista löydä. Luonnonrauha, talkoohenki ja metsät voivat olla monelle kaupunkilaiselle varsinainen elämys, nauroi Salmela.

Kotiseutujuhlan yksi kohokohdista nähtiin, kun alkuillasta yleisöä harmonikallaan viihdyttänyt Merja Maaskola palkittiin Miehikkälän kunnan standaarilla. Miehikkälän kunnanhallitus myöntää standaarin vuosittain henkilölle, jolla on erityisiä ansioita kotiseudun kulttuurityössä.
– Merja Maaskola on harmonikkataiteilija, joka on jo vuosien ajan viihdyttänyt meitä haitarinsa kera lähes jokaisessa Miehikkälän kunnan kulttuuritapahtumassa tai juhlassa. Merja, tekemisesi on ollut meille hyvin arvokasta, perusteli kunnanhallituksen puheenjohtaja Alastalo Maaskolan valintaa.
Vuosien varrella monissa harmonikkakilpailuissa pärjännyt ja eri puolilla Suomea esiintynyt Maaskola oli valinnastaan silminnähden liikuttunut ja kiitollinen. Inkeroisista kotoisin oleva Maaskola esiintyi haitarinsa kanssa Miehikkälän kotiseutujuhlassa ensimmäisen kerran jo yli kaksikymmentä vuotta sitten.
– Kielten opettajana toimiva Merja päätti jo aikoinaan, ettei musiikista tule hänen päätyötään. Hyvä niin, sillä jälkesi haitarinsoiton musiikkimaailmassa on ollut sen laatuista, että tuskin olisimme Miehikkälässä saaneet siinä tapauksessa soittoasi näin usein kuulla. Kiitos kaikkien miehikkäläläisten puolesta, lisäsi Alastalo.
Kotiseutujuhlassa kuultiin lisäksi Kaija Aholan lausuntaa, Laulu-ukkojen musisointia sekä yhteislauluja. Virallisen ohjelman jälkeen juhlat jatkuivat lavatanssien merkeissä lämpimässä ilta-auringon paisteessa pitkälle yöhön.

Iida Tani

Viikon kysymys

Viikon kysymys: Uskotko Hurpun suunnitelmien toteutumiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...