0

Tukala helle koettelee ikäihmisten jaksamista

POIKKEUKSELLISEN pitkään jatkunut tukala helle koettelee myös Kaakonkulmalla palvelukeskusten asukkaiden ja henkilökunnan jaksamista.
Palvelujohtaja Leila Tyllin mukaan Kunilan ja Villinrannan lämpötiloja ei ole tarkemmin seurattu, mutta molemmissa paikoissa mittarin lukema on ajoittain kivunnut lähemmäs kolmeakymmentä astetta.
– Tuskallistahan tämä on ollut, kun helteet ovat jatkuneet näin pitkään, mutta kaikki mahdollinen on yritetty tehdä. Ikkunat ja ovet on pyritty pitämään auki, ja tuulettimia olemme ostaneet varmaan kaikki kaupat tyhjiksi. Myös omaiset ovat tuoneet omia tuulettimia avuksi, Tylli kiittää.
Helpotusta on pyritty hakemaan myös parvekkeilta ja terasseilta.
– Olemme aina mahdollisuuksien mukaan vieneet asukkaita ulos vilvoittelemaan sellaisille terasseille ja parvekkeille, joille aurinko ei paista.
Perustoimina on kevennetty asukkaiden vaatetusta ja tarjottu juotavaa tavallista enemmän.
– Henkilökunnalta on vaatinut tarkkuutta, ettei kenenkään elimistö pääse kuivumaan, kun nestehukka on tällaisilla helteillä kova.
Tylli korostaa, että pitkään jatkunut kuumuus on rankkaa myös palvelukeskusten henkilökunnalle.
– Heille olemme painottaneet, että kaikki pyrkisivät pitämään taukoja aina kun se mahdollista.
Tyllin mukaan asukkaiden omaisilta ei ole Miehikkälässä ja Virolahdella tullut ainakaan suurempia valituksia tilanteen takia.
– Omaisetkin ovat varmasti ymmärtäneet, että parhaamme yritämme ja tarkkoina pyrimme olemaan.

Tukalat helteet on huomioitu tehostettuina toimina myös kotihoidossa.
– Joidenkin asiakkaiden luona on lisätty käyntejä, ja kaikkien asiakkaiden luona on korostettu kevyttä pukeutumista ja riittävää juomista. Olemme myös pyrkineet varmistamaan, että juotavaa on riittävästi tarjolla, Tylli kertoo.
Villinrannan ja Kunilan lyhytaikaishoidon paikat ovat olleet viime viikkoina täynnä, mutta Tyllin tietojen mukaan ketään ei ole tuotu hoidettavaksi nestehukan tai lämpöhalvauksen takia.
– Ihmiset ovat osanneet ilmeisen hyvin huolehtia omasta jaksamisestaan, kun helteet ovat jatkuneet näin pitkään.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Hankitko aidon joulukuusen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä