0

Tukaliin helteisiin pitää varautua

Poikkeuksellisen kuuma ja pitkään jatkunut helle on luonut tukalat oltavat monille työpaikoille ja koteihin, joissa omatoiminen tilojen viilennys ei ole mahdollista. Erityisen tukalaa tilanne on vanhuksille ja sairaille, joiden kuntoa perussairaus pahentaa tai jotka eivät pysty itse huolehtimaan omasta jaksamisestaan.
Huolestuneita viestejä sairaaloiden ja hoivalaitosten tukalista olosuhteista on kuultu viime aikoina kaikkialta Suomesta. Myös Virolahdella ja Miehikkälässä palvelukeskusten huoneiden lämpötilat ovat lähennelleet ajoittain 30 celsiusasteen lukemia.
Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) lähetti viime viikolla kunnille ja sairaanhoitopiireille paimenkirjeen, jossa hän muistuttaa viranomaisia ja vanhustyöntekijöitä jatkuvien helteiden aiheuttamista riskeistä. Ohjeiden ja henkilökunnan kannustuksen lisäksi kirjeessä nostettiin esille ajatus pitkäaikaisten hellejaksojen lisäämisestä maakuntien valmiussuunnitelmiin.
Ajatus ei ole huono, sillä ilmastoasiantuntijoiden mukaan pitkäkestoiset ja poikkeuksellisen kuumat hellejaksot tulevat yleistymään Suomessa.
Täällä paikallisella tasolla osataan kyllä tehdä ilman hätätilasuunnitelmiakin kaikki mahdollinen, mutta päätösvallan siirtyessä maakuntien suurempiin yksiköihin toimintatapojen pitää olla kaikkien tahojen tiedossa.
Ministeri Saarikko korosti kirjeessään myös naapuriavun ja muun yhteisöllisen huolenpidon tarvetta poikkeuksellisissa oloissa. Hän toivoi, että naapurit, vapaaehtoiset ja taloyhtiöissä myös hallituksen edustajat kävisivät tarkistamassa, että yksin asuvilla ikäihmisillä on nyt kaikki hyvin.
Se on oikein hyvä suositus meille kaikille.

Viikon kysymys

Tulivatko kesäkelit liian aikaisin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä