0

Savankosken kunnostus on odotettua helpompi urakka

VAALIMAANJOEN palauttaminen vaelluskalajoeksi edistyy lähiaikoina, kun Savankoskessa olevat nousuesteet poistetaan. Vesistösuunnittelija Markus Tapaninen Ely-keskuksesta vieraili Savankoskella yhdessä Tyllinjärven osakaskunnan edustajien kanssa heinäkuussa ja totesi kosken kunnostuksen olevan kohtuullisen helppo urakka.
– Itsekin yllätyin, miten helppoa Savankoskessa loppujen lopuksi on helpottaa vaelluskalojen nousua ylävirtaan. Isoilla virtaamilla nousu onnistuu jo nyt, Tapaninen kertoo.
Savankosken yläosassa on vedenkorkeutta säätelevä matala pato ja sen alapuolella kalliopohjainen koskialue. Tapanisen mukaan kosken kunnostustoimet eivät vaadi vesioikeuden lupaa, joten urakka voidaan toteuttaa nopeassa aikataulussa.
– Kunnostuksesta tehdään nyt kevyt suunnitelma, joka toteutetaan heti, kenties jo tänä syksynä jos vain ennätetään tai viimeistään ensi keväänä.
Kunnostushankkeen vetäjänä toimii Tyllinjärven osakaskunta, joka on jo alustavasti kysynyt lähirantojen vapaa-ajan asukkaiden mielipidettä kosken kunnostuksesta. Vastustajia ei ole ilmaantunut.
Tyllinjärven osakaskunta on valmis myös rahoittamaan kosken kunnostusta. Vielä ei tiedetä, paljonko hanke maksaa, mutta suurista summista ei tällä kertaa ole kyse.
– Suunnitellut toimet eivät ole kalliita, ja valtio maksaa vähintään puolet kuluista, kenties enemmänkin, Tapaninen kertoo.

Savankosken kunnostamisen jälkeen Vaalimaanjokeen jää enää Myllykosken osittainen nousueste Vaalimaalla Mattilankosken ja Reinikkalankosken välissä. Tapanisen mukaan Myllykosken padolla ei ole enää käyttöä, joten se tullaan todennäköisesti poistamaan kokonaan.
– Pato on täysin turha, eikä sen purkamisella ole vaikutusta Vaalimaanjoen vedenkorkeuteen. Purkamisesta on jo alustavasti keskusteltu padon omistajan kanssa.
Vaelluskalojen nousu Vaalimaanjoen yläjuoksulle tuli mahdolliseksi kolme vuotta sitten, kun Mattilankosken neulapato muutettiin pohjapadoksi ja koskeen rakennettiin kalaväylä. Tapanisen tietojen mukaan kalaväylä toimii, sillä paikalliset asukkaat ovat kertoneet nähneensä vaelluskaloja padon yläpuolella.
Savankosken kunnostuksen ja Myllykosken padon poistamisen jälkeen Vaalimaanjoki on kokonaan vapaa nousuesteistä. Myös vaelluskalojen istutuksista on jo alustavasti puhuttu.
– Jos Vaalimaanjoella päädytään istutuksiin, jokeen istutetaan alkuperäistä Mustajoen meritaimenta, Tapaninen kertoo.
Kymmenkunta vuotta sitten Mustajoesta löydetty taimenkanta on todettu geneettisesti alkuperäiseksi kaakkoissuomalaiseksi meritaimenkannaksi, jonka luultiin jo kuolleen sukupuuttoon. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen perustama emokalasto tuottaa nyt poikasia istutuksia varten.

Vaalimaanjoki luokitellaan parista nousuesteestä huolimatta vaelluskalavesistöksi, jonka perusteella verkkokalastus joessa on kielletty elokuun 15. päivän ja marraskuun 30. päivän välisenä aikana.
Tapaninen toivoo, ettei jokeen nousevia vaelluskaloja pyydettäisi muillakaan kalastusvälineillä.
– Hölmöähän se on, jos jokeen nousevat vähäiset emokalat pyydetään pois, eikä anneta niille mahdollisuutta tuottaa jälkeläisiä.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä