0

Salonpojat juhli 90-vuotiasta seuraansa

SUOMESSA on viimeiset viikot eletty urheilun kulta-aikaa, kun niin yleisurheilun, uinnin kuin maastopyöräilynkin Euroopan mestaruuskilpailuja on seurattu kotikatsomoissa ympäri maan. Erityisesti yleisurheilua on seurattu monessa talossa silmä tarkkana, viikon jokaisena päivänä.
Miehikkälässä ei kuitenkaan viime lauantaina oltu televisioiden ääressä, vaan Salo-Miehikkälän seurantalolla, jossa juhlittiin paikallisen urheiluseuran, Salonpoikien, 90-vuotista taivalta. Suuri joukko seuran jäseniä, talkoolaisia ja harrastajia oli saapunut viettämään rakkaan kotiseuransa juhlapäivää.
– Pienillä kyläseuroilla on viime vuosina ollut haasteita. Ei siis ole itsestäänselvyys, että saamme viettää tänään Salonpoikien 90-vuotisjuhlaa. Siitä kiitos kuuluu teille jokaiselle, sillä Salonpojissa kaikki tapahtuu yhteisvoimin ja talkoohengessä, kiitteli seuran puheenjohtaja Minna Karhu ja toivotti juhlaväen tervetulleeksi.

Juhlapuheen Salonpojille sekä juhlavieraille sai kunnian pitää Kalevi Suortti, joka viikon teemaan sopivasti muisteli puheessaan Suomen menneiden vuosien urheilumenestystä. Suortti totesi Suomen olleen aina verrattain pieni maa ja pieni kansa, joka kuitenkin urheilun saralla on aina ollut yksi suurista.
– On toki syytä muistaa, että kyläseuroilla on ollut ratkaiseva rooli siinä, että Suomessa on saatu nauttia urheilumenestyksestä. Kasvattajaseuroilla on suuri merkitys huippu-urheilijan uralle. Ennen vanhaan se merkitys oli jopa ehkä hieman suurempi, pohti Suortti.
Vuosikaudet urheilun parissa työskennelleelle Suortille Salonpoikien kaltaiset pienet urheiluseurat ovat aina olleet lähellä sydäntä. Kyläseuroja Suortti kehui erityisesti siitä yhteisöllisyydestä ja talkoohengestä, mikä pienissä seuroissa usein vallitsee.
– Kun urheiluseura täyttää vuosia, muistetaan usein vain niitä menestyneimpiä huippu-urheilijoita. Moni unohtaa, että talkoolaiset ovat urheiluseuran kivijalka. Talkoohenkisyys ja vapaaehtoisuus ovat usein avaimet seuran menestykseen, muistutti Suortti.
Suortti korosti, ettei kyläseurojen tärkein tehtävä ole suinkaan tuottaa huippu-urheilijoita. Kyläseurat saavat ihmiset liikkumaan, tuovat sisältöä monen arkeen ja talkoisiin kokoontuminen on useille kyläläisille tärkeä sosiaalinen tapahtuma.
– Tämän kaltaiset seurat saavat ihmiset liikkeelle, sillä tänne tullakseen ei tarvitse olla lahjakas, vaan puhtaalla innostuksella pääsee jo pitkälle. Kyläseuroissa toiminta lähtee liikkeelle kyläläisten aidoista, omista haluista ja tarpeista. Siksi niiden asema on tänä päivänä vielä perustellumpi kuin ennen, päätti Suortti.

Puheiden lisäksi juhlavieraat pääsivät iltapäivän aikana nauttimaan Merja Maaskolan taidokkaasta harmonikansoitosta sekä Juha Roimolan Salonpoika -muistelmista. Lisäksi tilaisuuteen toivat tervehdyksensä Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen sekä Salonpoikien kattoseuran, Miehikkälän Vilkkaan puheenjohtaja Vesa Tylli.
Tilaisuuden lopuksi Salonpojat palkitsivat seuransa ansioituneita jäseniä sekä aktiiveja Markku Takasen suunnittelemalla juhlaviirillä sekä muistolautasilla. Juhla päättyi yhdessä laulettuun Kymenlaakson lauluun.

IIDA TANI

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä