0

Suomenlahdella vuosikymmenen pahin sinileväkesä

– Sinilevät alkoivat runsastua Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla heinäkuun toisella viikolla ja voimakkaimmillaan sinileväkukinnat olivat heinäkuun puolivälissä. Suomenlahdella sinilevätilanne oli vuosikymmenen pahin, mutta myös Saaristomeren ja Ahvenanmeren eteläosissa oli runsaasti sinilevää, sanoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.
Suomenlahdella sinilevää oli runsaasti etenkin Suomen rannikolla. Selkämerellä oli niin ikään laaja sinilevien kukinta-alue, joka ulottui Ahvenanmaan pohjoispuolelta Porin korkeudelle saakka.

Heinä-elokuun vaihteessa tuulet sekoittivat Suomen merialueiden sinilevämassat veteen, jossa sitä oli runsaasti koko elokuun ajan. Elokuussa voimakkaimmat sinilevien pintalautat esiintyivät Suomen merialueiden ulkopuolella, Itämeren pääaltaalla Gotlannin itä- ja länsipuolilla. Perämeren ulapalla sinileväkukintoja ei havaittu, mikä on tyypillistä kyseiselle alueelle.
Sinilevätilanteen voidaan tuttuun tapaan odottaa rauhoittuvan entisestään vesien viilentyessä ja valon vähentyessä syksyä kohti. Osa sinilevälajeista voi kuitenkin muodostaa paikallisia esiintymiä suotuisissa oloissa myös viileän veden aikaan.
– Kesäkuun alussa julkaistu sinileväkukintojen riskiennuste osui pintakukinta-alueen suhteen varsin hyvin oikeaan. Mennyt kesä oli kuitenkin sääolosuhteiltaan sinilevien kasvun kannalta poikkeuksellisen suotuisa. Siten arvioitu riski, joka Suomenlahdella oli arvioitu pääasiassa huomattavaksi, mutta muualla Suomen eteläisillä merialueilla vain kohtalaiseksi, toteutui ennakoitua voimakkaampana.
– Korkea meriveden pintalämpötila edisti sinilevien kasvua ja tyyni sääjakso heinäkuun toisella viikolla mahdollisti sinilevämassojen nousemisen laajoiksi pintalautoiksi, johtava tutkija Harri Kuosa Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Sinilevien lajikoostumus poikkesi tavanomaisesta Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Vallitsevat sinilevät kuuluivat sukuihin Aphanizomenon ja Dolichospermum, joista jälkimmäinen saattaa muodostaa myrkyllisiä yhdisteitä.
Tyypillisesti lämpimän veden aikaan laajoja sinilevälauttoja Itämeren ulapoilla muodostava maksamyrkyllinen Nodularia spumigena esiintyi näytteissä, mutta ei vallitsevana.

Viikon kysymys

Ovatko mopoilijat häirinneet yöuniasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä