0

Perinteisillä Pertunmarkkinoilla nautittiin vanhan ajan tunnelmasta

VIROLAHDEN kirkonkylällä riitti vilinää ja vilskettä, kun perinteisiä Pertunmarkkinoita vietettiin kirkonmäellä viime lauantaina.
2000-luvun alusta asti järjestetyt, paikallisperinnettä, käsityötaitoja sekä kylän historiaa esittelevät markkinat kokosivat jälleen yhteen niin paikalliset yrittäjät kuin asukkaatkin.
– Ihan hyvin on ollut porukkaa. Aamupäivästä oli enemmän ihmisiä, nyt on ollut rauhallisempaa. En tiedä, vaikuttaako tämä epävakaa sää, sillä aamuksi oli luvattu sadetta. Tosin aurinkohan täällä paistaa, Pertunmarkkinoiden sää ei ikinä petä, totesi markkinoilla myymässä ollut Riitta Lautamies.
Virolahdelta kotoisin oleva Lautamies muisteli vierailleensa Pertunmarkkinoilla poikkeuksetta joka ikinen kesä. Tänä vuonna hän saapui paikalle mukanaan tuoreita vihanneksia, valmiita kukkakimppuja sekä kuivattuja kukkia, joita hän kauppasi kojullaan iloiselle markkinaväelle.
– Porkkanoita menee aina kaupaksi ehdottomasti eniten. Vuosien myötä monet tietävät jo tulla tänne hakemaan meiltä porkkanaa, ja joka vuosi olemme pystyttäneet kojunkin tismalleen samaan paikkaan, jotta ihmiset eivät eksyisi, nauroi Lautamies.

Perinteisesti Pertunmarkkinat ovat houkutelleet paikalle erityisesti lähiseutujen asukkaita nauttimaan vanhan ajan markkinatunnelmasta. Monet kertoivatkin tulevansa Pertunmarkkinoille nimenomaan tapaamaan tuttuja sekä nauttimaan kesän viimeisistä lomapäivistä.
Markkinoilla oli kuitenkin väkeä kauempaakin.
– Meillä oli Virolahdella sovittu tapaaminen pikkuserkkujen kesken. Meillä on suvun mökki Klamilassa ja mummomme on täältä kotoisin, joten päätimme kokoontua Virolahdella. Onneksi päätimme piipahtaa myös markkinoilla, kertoi Hyvinkäältä Virolahdelle saapunut Auli Helli.
Kukin viidestä pikkuserkusta vieraili Pertunmarkkinoilla ensimmäistä kertaa. Markkinapäivä kului naisten mukaan rattoisasti eri kojuja kierrellen sekä kahvilassa istuskellen ja kuulumisia vaihdellen. Serkuksista jokainen kehui myös Pertunmarkkinoiden iloista ja rentoa tunnelmaa.
– Harmittaa, ettemme tajunneet nostaa käteistä, sillä täältä olisi löytänyt vaikka millä mitalla tuliaisia kotiin viemisiksi. Toisaalta ehkä hyvä niin, sillä rahat olisivat varmaan loppuneet pian kesken, nauroi Helli, joka lupasi vierailla Pertunmarkkinoilla uudestaankin.

Iida Tani

Viikon kysymys

Muuttaako valoisa aika unirytmiäsi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä