0

Lypsikit Livenä valtasi Kaakonkulman karjatilat

VIIME VIIKOLLA monien moderneista karjatiloista, maataloudesta sekä maidontuotannosta kiinnostuneiden katseet kääntyivät Kaakonkulman seudulle, kun valtakunnallinen Lypsikit Livenä -tapahtuma valtasi Kaakkois-Suomen karjatilat.
Kerran vuodessa järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on esitellä maatalousyrittämisestä kiinnostuneille tarkoin valittuja lypsykarjoja eri puolilla Suomea. Lypsikit Livenä on järjestetty edellisinä vuosina muun muassa Keski-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Hämeessä.
– Tapahtuma kerää vuosittain satoja ihmisiä sekä lypsykarjayrittäjiä eri puolilta maata tutustumaan muiden yrittäjien karjoihin ja toimintaan sekä alan uusimpiin tuotteisiin, kertoi tapahtuman järjestäneen Faba osuuskunnan viestintäpäällikkö Ulla-Mari Sundelin-Ryytty.

Tapahtuman johdosta seitsemän tilaa eri puolilta Kaakkois-Suomea avasivat viime viikolla ovensa vierailijoille esitelläkseen karjaansa sekä navettaratkaisujaan. Yksi heistä oli virolahtelainen Terttu Haaja, jonka Klamilassa sijaitseva karjatila keräsi mukavan määrän vierailijoita torstai-iltapäivänä.
– Ostin tämän tilan vanhemmiltani vuonna 1993. Olen aina pitänyt lehmistä ja eläinten kanssa touhuamisesta, joten tunsin melkein velvollisuudekseni ostaa tämän tilan itselleni ja samalla päästää vanhempani eläkkeelle, nauroi Haaja.
Haajan maidontuotantoon erikoistunut tila on kasvanut paljon siitä, kun hän aloitti yrittäjänä 90-luvun alussa. Tilalla on tällä hetkellä nyt jo yli viisikymmentä lehmää ja navettarakennuksia yhteensä kolme. Viime vuonna työtä helpottamaan saatiin myös ensimmäinen lypsyrobotti.
– Vaikka tila on nyt huomattavasti isompi, niin oli tämä henkisesti paljon rankempaa silloin kolmekymmentä vuotta sitten. Silloin en tuntenut osaavani tarpeeksi. Nyt palaset ovat alkaneet loksahdella kohdalleen, minulla on hyviä yhteistyökumppaneita sekä myös työntekijä apuna, kertoi Haaja.
Vaikka karjatilalla riittää töitä vaikka muille jakaa, ei Haaja ole katunut päätöstään lähteä maatalousyrittäjäksi.
Vaikeimmiksi työssään hän kokee sellaiset asiat joihin itse ei voi vaikuttaa.
– Turhauttaa, kun kaikkiin asioihin et voi itse vaikuttaa, vaikka kuinka haluaisit. Esimerkiksi sää voi yhtenä kesänä olla todella sateinen ja seuraavana lämmin ja kuiva. Myöskään maataloustukiin ja niiden määrään en itse voi vaikuttaa, hän valitteli.

Lypsikit Livenä -tapahtuma saa Haajalta osakseen kehuja. Kun kutsu tapahtumaan kävi, oli hän helposti suostuteltavissa mukaan.
– Eläimethän tässä ovat pääosassa. Onhan täällä paikalla paljon yhteistyökumppaneitani, mutta kyllä lehmät tekevät tämän tapahtuman!

IIDA TANI

Viikon kysymys

Tulivatko kesäkelit liian aikaisin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä