0

Viisi kylää saa mobiilireitin

VIROLAHDELLA Virojoelle ja Klamilaan tehdään erityiset mobiilireitit syksyn aikana. Vastaavat reitit rakennetaan myös Miehikkälässä Pitkäkoskelle, Suur-Miehikkälään ja Salo-Miehikkälään. Mobiilireittien tavoitteena on lisätä matkailua ja samalla kunnostaa ympäristöä.
Virojoella mobiilireittihankkeesta puhuttiin viime torstaina ja samalla ”uudesti syntynyt” Virojoen kyläyhdistys esittäytyi yleisölle. Mobiilireitin rakentaminen onkin juuri sellainen hanke, jossa kyläyhdistykset ovat avainroolissa.
Mobiilireitti tarkoittaa sitä, että älypuhelimeen voi ladata ilmaisen sovelluksen, jonka opastamana kenen tahansa on helppo kiertää sinne merkitty reitti. Reitin varrella olevista kohteista, kuten historiallisista paikoista, saa samalla sovelluksen avulla paljon tietoa.
– Tehdään sen kokoinen reitti, että sen voi kiertää pyörällä tai kävellen, hanketta vetävä maisema-asiantuntija Johanna Laari-Günther opasti virojokelaisia.

Käytännössä mobiilireitin rakentaminen vaatii kultakin kyläkunnalta myös hieman ponnisteluja, toisin sanoen talkoita. Tämä tarkoittaa taas talkoiden suunnittelua, kohteiden valintaa ja yhteistyötä maanomistajien kanssa.
– Maisemahoitoa pitää tehdä ja ihmisiä pitää herätellä siihen, että aika pienillä toimilla saadaan tuloksia aikaiseksi. Kunnostetaan hankkeessa suunnitellun reitin maisemaa, avataan näkymiä tai siistitään pysähdyspaikkoja, Laari-Günther muistutti.
Hän muistutti myös, että reittien tarkoituksena on aktivoida niin kyläläisiä, kesäasukkaita kuin matkailijoitakin tutustumaan alueeseen. Sovellukseen ladataan esimerkiksi kuvia, tekstiä ja uusia sekä vanhoja karttoja.
– Kyläläiset itse päättävät reitin sisällöstä. Tekniikasta teidän ei tarvitse olla huolissaan, me hoidamme sen, Laari-Günther lupasi.
Viiden kyläkunnan mobiilireittien lisäksi Haaviston ja Vastilan kylille tehdään erityiset tarinapolut.

Mobiilireittien ja tarinapolkujen tekeminen liittyy Maisemapolkuja -nimiseen leader-hankkeeseen, joka toteutetaan maisemasta, kyläkulttuurista, luonnosta ja historiasta sekä niiden hyödyntämisestä ja esiintuonnista kiinnostuneissa kylissä Etelä-Kymenlaakson alueella. Hankkeen taustalla ovat ProAgria Etelä-Suomi sekä Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset Maisemapalvelut -yksiköllään.
Suur-Miehikkälän seurantalolla puhutaan samasta asiasta tänään illalla kello 18.30 alkavassa tilaisuudessa.
JUKKA KINNUNEN

Viikon kysymys

Riittävätkö Tommi Takasen paukut Tokioon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä