0

150-vuotias euroopanlehtikuusi tuli tiensä päähän

– AIKANSA KAIKELLA, sanoo Sirpa Suikkala katsellessaan kotipihassaan Suur-Miehikkälässä kasvavaa 150-vuotiasta euroopanlehtikuusta.
Lähipäivinä puu kohtaa tiensä pään, kun vaativiin kaatokohteisiin erikoistunut yritys käy kaatamassa sen. Suikkala halusi kuitenkin, että ennen kaatoa puu saa vielä viimeisen kerran ansaitsemaansa huomiota.
Sirpa Suikkalan kotitalon pihalla kasvanut euroopanlehtikuusi oli ympärysmitaltaan 4,6 metriä ja korkeudeltaan 22 metriä. Puun halkaisijan mittaa ei ole virallisesti laskettu, mutta ympärysmitan perusteella luku lienee 1,5 metrin paikkeilla.
– Puu kasvaa talon päälle ja neulasroskaa kertyy valtavasti. Räystäskourut ovat täynnä neulasia, ja myrskyt katkovat talvella isoja oksia, Suikkala perustelee kaatopäätöstä.

Suikkala kertoo, että joskus takavuosina puuta kävi kuvaamassa ja mittaamassa mies, joka oli tekemässä kirjaa Suomen suurimmista puista.
– En älynnyt edes kysyä hänen nimeään, enkä ole nähnyt kirjaa, hän harmittelee nyt.
– Kuvaaja kuitenkin varmisti, että tämä on euroopanlehtikuusi, jossa on eriväriset kävyt kuin muissa lehtikuusissa. Kävyt ovat pieninä punaisia. Tälläkin kylällä kasvaa myös muita lehtikuusia, mutta niiden kävyt ovat vihreitä.
Sirpa Suikkala tuntee hyvin lehtikuusen historian.
– Tiedän, että Anton Hietala on tuonut lehtikuusen taimen 150 vuotta sitten Pellinkankaalta, kun oli siellä 10-vuotiaana paimenessa. Pellinkankaalla oli silloin valtion metsä, jossa laidunnettiin karjaa.
Anton Hietala oli syntyjään Suikkala ja kotoisin talosta, joka nyt on Sirpa Suikkalan omistuksessa.
– Myöhemmin hän riitaantui muun perheen kanssa, rakensi oman talon tilan toiselle puolelle ja vaihtoi sukunimensäkin Hietalaksi, Suikkala kertoo.
Suikkala muistelee, että hänen lapsuudessaan puun rungon ympäri riittivät kahden aikuisen kädet. Nyt eivät kait riittäisi kolmenkaan aikuisen kädet.
Suikkalan tila on ollut saman suvun omistuksessa ainakin 300 vuotta. Nykyinen omistaja kertoo, että tila on saanut aikoinaan myös kunniakirjan, jossa vähän enteellisesti lukee: ”Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto.”
– Mutta kaikki aikanaan, meidän mielestämme tämä puu on nyt tiensä päässä.

Marju Perilä

Viikon kysymys

Muistatko tarkistaa palovaroittimesi kunnon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä