0

Uutta tietoa louhostoiminnasta

Museoviraston meriarkeologian ryhmä teki viime viikon ajan kenttätöitä Virolahden Korpsaaressa ja sen ympäristössä. Tuloksena oli muun muassa rutkasti uutta tietoa Koprsaaren kivilouhoksista ja erityisesti kivien poiskuljettamisesta saarelta.
Ryhmä löysi saaren rantavedestä viisi laituria, joita on käytetty louhitun materiaalin poiskuljettamiseen. Näiden laitureiden olemassaolosta ei kenelläkään ole tähän asti ollut varmuutta. Museoviraston tutkimus perustui ilmavalokuviin, joiden perusteella voitiin päätellä niiden sijainti saaren länsipuolella. Varsinaiset löydökset tehtiin kuitenkin veden alta.
Virolahden louhoksia ja ympäröiviä merialueita on aikojen saatossa toki tutkittu, mutta vähäisemmälle osalle on jäänyt tutkimus siitä, miten kiviaineista, muun muassa erittäin suuria ja raskaita monoliitteja, on pystytty liikuttelemaan 1700-luvun kalustolla. Korpsaaren laitureiden löytyminen antaa tähän vastauksia.
Virolahden kivilouhokset määritellään valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurimaisemaksi ja oikeasta syystä. Tätä taustaa vasten on edelleen varsin kummallista, että esimerkiksi Heponiemen kuuluisimmalle louhosalueella suunnitellut info-taulut ja reittien merkitseminen odotuttavat tekijäänsä. Meillä puhutaan suurin äänenpainoin matkailun kasvun merkityksestä, mutta yksi tällainen potentiaalinen kohde on jostakin syystä edelleen unohduksen teillä.
Historialliset kohteet kiinnostavat matkailijoita kansallisuudesta riippumatta. Tästä syystä olisi kovin toivottavaa, että louhosalueiden matkailullinen kehittäminen otettaisiin viimeinkin tosissaan.

Viikon kysymys

Tunnetko uudet liikennemerkit?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä